Składniki:
pierś z kurczaka
70 ml mleka
1 duże jabłko
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól i pieprz
ulubione przyprawy do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
koperek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić na mniejsze kawałki,posypać ulubionymi przyprawami.
Jabłko pokroić na ósemki,cebulę pokroić w piórka,wrzucić na patelnię,mięso z cebulką i podsmażyć krótko na niedużej ilości oleju ok.5 min.do przyrumienienia się mięsa,wrzucić jabłka i smażyć jeszcze 3 min.
W miseczce zetrzeć na dużych oczkach tarki umytego i obranego ze skórki pomidora,przecisnąć przez praskę czosnek,dodać sól i pieprz do smaku,wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Mięso z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać je mieszanką z miseczki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec w tej temp.15 min.
Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.