1,3K
Połączenie kokosu, ananasa i kremu maślanego jest pyszne, jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta i imprezy rodzinne. Ciasto Pina Colada nie jest za słodkie, wszystkie warstwy grają ze sobą idealnie. Uwielbiam ciasta z kokosem, na drugi, trzeci dzień to ciasto jeszcze bardziej zyskuje na smaku.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru szczypta soli
Deseczka Kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
Krem:
- puszka ananasa
- kostka masła lub Kasi
- 0,5 szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukry
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
Dodatkowo:
- czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowanie:
- Upiec biszkopt, oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie wymieszać łyżką i przelać całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka 25-30 min. Biszkopt po upieczeniu od razu wyłożyć do góry dnem, na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną krótko wymieszać mikserem i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać górę i piec w piekarniku w temp. 180 C przez 25 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
- Ananasa odlać z syropu i pokroić w drobną kosteczkę, syrop pozostawić w szklance, następnie jeśli syropu nie ma pełnej szklanki dolać wody do pełna (1 szkl = 250 ml), przeleć do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, budy wsypać do miseczki z mlekiem, wrzucić żółtka i wszystko wymieszać krótko trzepaczką rózgową do połączenia. Zawartość miseczki wlać na gotujący się syrop z cukrem i mieszać do uzyskania budyniu. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia, do temp. pokojowej, od czasu do czasu wymieszać łyżką. Miękkie masło lub Kasię zmiksować na puch i wrzucać po łyżce budyniu stopniowo, następnie na koniec wsypać ananasa i całość wymieszać dokładnie wszystko łyżką.
- Na biszkopt wyłożyć krem, wyrównać i docisnąć deseczkę kokosową, wierzch polać roztopioną czekoladą na parze, tworząc esy floresy. Ciasto jest najlepsze na 2, 3 dzień gdy smaki się przegryzą.
Moj smaki, na pewno spróbuję �� bardzo dziękuję za przepis.
Polecam 🙂 Pozdrawiam
Polecam jak najbardziej to ciasto ulbione mojej rodzinki pychotka
Mniam mniam apetycznie wygląda i napewno ja wypróbuję zabieram przepis dziękuję
Super 🙂 Pozdrawiam
Jak włożyć biszkopt ze ściereczki na blaszkę