Połączenie kokosu, ananasa i kremu maślanego jest pyszne, jest to jedno z moich ulubionych ciastna święta i imprezy rodzinne.Ciasto Pina Colada nie jest za słodkie, wszystkie warstwy grają ze sobą idealnie. Uwielbiam ciasta z kokosem, na drugi, trzeci dzień to ciasto jeszcze bardziej zyskuje na smaku.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru szczypta soli
Deseczka Kokosowa:
4 białka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych
Krem:
puszka ananasa
kostka masła lub Kasi
0,5 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukry
4 łyżki cukru
4 żółtka
Dodatkowo:
czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowanie:
Upiec biszkopt, oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie wymieszać łyżką i przelać całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka 25-30 min. Biszkopt po upieczeniu od razu wyłożyć do góry dnem, na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną krótko wymieszać mikserem i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać górę i piec w piekarniku w temp. 180 C przez 25 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Ananasa odlać z syropu i pokroić w drobną kosteczkę, syrop pozostawić w szklance, następnie jeśli syropu nie ma pełnej szklanki dolać wody do pełna (1 szkl = 250 ml), przeleć do garnuszka, wsypać cukier i zagotować, budy wsypać do miseczki z mlekiem, wrzucić żółtka i wszystko wymieszać krótko trzepaczką rózgową do połączenia. Zawartość miseczki wlać na gotujący się syrop z cukrem i mieszać do uzyskania budyniu. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia, do temp. pokojowej, od czasu do czasu wymieszać łyżką. Miękkie masło lub Kasię zmiksować na puch i wrzucać po łyżce budyniu stopniowo, następnie na koniec wsypać ananasa i całość wymieszać dokładnie wszystko łyżką.
Na biszkopt wyłożyć krem, wyrównać i docisnąć deseczkę kokosową, wierzch polać roztopioną czekoladą na parze, tworząc esy floresy. Ciasto jest najlepsze na 2, 3 dzień gdy smaki się przegryzą.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
Moj smaki, na pewno spróbuję �� bardzo dziękuję za przepis.
Polecam 🙂 Pozdrawiam
Polecam jak najbardziej to ciasto ulbione mojej rodzinki pychotka
Mniam mniam apetycznie wygląda i napewno ja wypróbuję zabieram przepis dziękuję
Super 🙂 Pozdrawiam
Jak włożyć biszkopt ze ściereczki na blaszkę