354
Miała być pizza wyszły pizzerinki,mniejsza wersja pizzy,ale jakże syta 😉
Składniki:
6 szt.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Zaczyn:
40 g drożdży świeżych lub paczka instant
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
50 ml wody
Farsz:
pierś z kurczaka
1 duża cebula
ok.400 g pieczarek
150 g sera żółtego
2 duże pomidory
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
sól,pieprz
14 szkl.majonezu
14 szkl.ketchupu pikantnego
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu,drożdże wkruszamy do miseczki,wsypujemy cukier, zalewamy ciepłą,ale nie gorącą wodą,wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.(przy drożdżach instant pomijamy robienie zaczynu od razu wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto).
Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy sól i mieszamy,robimy dołek w mące,wlewamy ciepłe,ale nie gorące mleko,wyrośnięty rozczyn,wrzucamy roztrzepane jajko,śmietanę,wlewamy olej,wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki,lub misy miksera,jeśli będzie za ścisłe dolać trochę ciepłego mleka a jeśli za rzadkie wsypać trochę mąki.Miskę ,w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem następnie wrzuciłam wyrobione ciasto,przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godz.
W tym czasie przygotowałam sobie farsz(mięso zamarynowałam dzień wcześniej wieczorem),pierś z kurczaka wymyłam,osuszyłam i pokroiłam w cienkie paski,a następnie w drobną kostkę,wrzuciłam do miski i wlałam 2,3 łyżki oleju,oraz wsypałam przyprawę gyros,wszystko wymieszałam,szczelnie zamknęłam i odstawiłam na noc do lodówki.
Na drugi dzień usmażyłam na małej ilości oleju do zrumienienia,usmażone mięso odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na małej ilości oleju,następnie wrzucić pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż do odparowania wody,przyprawić solą i pieprzą.
Pomidora umyć i pokroić w półplasterki.
Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na delikatnie podsypany blat mąką,kulać podłużny pasek ,podzielić go na 6 równych części,każdy pasek formować w kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawić pod przykryciem do napuszenia na ok.15-20 min.
Po tym czasie każdą kulę rozwałkować na okrąg grubości 4-5 mm,w małej miseczce wymieszać majonez z ketchupem,i posmarować każdy rozwałkowany placek,
następnie na sos wyłożyć pierś z kurczaka w gyrosie,
na gyrosa wrzucić pieczarki z cebulką,
starty na tarce ser i ułożyć pomidora na górze.
Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez 20-25 min.do zrumienienia spodów pizzerinek.
Podajemy z ketchupem,lub z ulubionym sosem,są równie smaczne odgrzewane 🙂