463
Miałam upiec tradycyjny placek czeski,ale jak to zwykle bywa,trochę sobie zakombinowałam i wyszła taka super Kostka Świąteczna,idealne ciasto na zbliżające się święta dużymi krokami 🙂
Składniki na placek czeski:
Blaszka 25×36 cm
500 g mąki pszennej
1 jajko L
ok.szkl.cukru pudru
150 g masła lub margaryny
3 łyżki miodu
przyprawa do piernika
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem grysikowy:
34 litra mleka
9 łyżek kaszki manny
kostka masła lub margaryny
ok. szkl. cukru pudru
dżem czarna porzeczka
Deseczka kokosowa:
3 białka
ok.34 szkl.cukru
1 budyń śmietankowy
180 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Polewa z połyskiem:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Mąkę,proszek i sodę przesiać przez sitko do miski,dać szczyptę soli,wsypać przyprawę do piernika,jeśli nie lubicie możecie pominąć,suche składniki wymieszać.Masło lub margarynę roztopić razem z miodem na małym ogniu w rondelku i przestudzić,następnie wlać do suchej mieszanki,wbić jajko,wlewać stopniowo mleko i zagniatać szybko ciasto.
2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto podzielić na 2 równe części,każdą z części rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie i przełożyć do blaszek,wyrównać brzegi i piec jeden po drugim w piekarniku przez 15 min.w temp.200 C.Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dosypując cukier,ubijać do rozpuszczenia cukru,następnie wsypać suchy budyń krótko zmiksować i wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w tym samy rozm.co deski miodowe,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C piec przez 20 min.po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Robienie tego ciasta najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni,wieczorem upiec deseczki a na drugi dzień je przekładać.
Na mleku ugotować kaszkę mannę i pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej,najlepiej wierzch przykryć folią tak aby się stykała z grysikiem.
Masło lub margarynę w temp.pokojowej utrzeć na puch z przesianym przez sitko cukrem pudrem,dodawać po łyżce grysiku cały czas miksując aż do wykończenia grysiku.
Przechodzimy do przełożenia ciasta,deseczki miodowe można nasączyć mocną osłodzoną herbatą,do blaszki na papier do pieczenia wkładamy deseczkę miodową,nasączamy ją,smarujemy dżemem z czarnej porzeczki
i wykładamy połowę kremu grysikowego,
na krem nakładamy deseczkę kokosową
wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy równo,deseczkę miodową od spodu smarujemy dżemem nakładamy na krem,dociskamy,nasączamy delikatnie górę i robimy polewę.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści,wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatyną i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy wierzch placka miodowego,dla mnie jest to polewa idealna,pięknie lśni i nie kruszy się przy krojeniu.Ciasto pięknie się prezentuje,idealne na nadchodzące święta 🙂