647
Bieszczadzkie placki tzw.Fuczki zagościły dziś u mnie na obiad,mówię Wam pyszne 🙂
Składniki:
9 szt.
300 g kapusty kiszonej
1 marchewka
34 szkl.mleka
1 jajko L
1 szkl.mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
majeranek
kminek ja akurat nie lubię,więc nie daje
Sos:
3 łyżeczki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
3 łyżeczki majonezu
1 ząbek czosnku
garść posiekanego koperku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę odcisnąć z soku i drobno pokroić,marchewkę obrać,umyć zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
Do miski przesiać mąkę,wlać mleko,wbić jajko i całość zmiksować na jednolite ciasto,następnie wrzucić kapustę z marchewką,przyprawy do smaku,wymieszać
smażyć na patelni(ciasto nakładać łyżką stołową),na oleju,z obu stron do zarumienienia, po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik.
Podawać z sosem czosnkowym.
Wszystkie składniki na sos wymieszać,razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,odstawić do lodówki,żeby sos się przegryzł.
na te placuszki od jakiegoś czasu mam chęć; musze i ja wreszcie zrobić
Pycha są,polecam 🙂
Mniam i to przez duże "M" 😉
:*)
Ciekawe😋
Polecam 🙂 Proste i pyszne 🙂 Pozdrawiam
Robiłam, są super!!