Placki ziemnaczane z mięsem mielonym i cukinią.

Słodko Słodka
2 komentarze
Placki ziemniaczane zna każdy,a może spróbujecie coś innego?;-)

Składniki:
3-4 ziemniaki

1 mała lub pół większej cukinii

250 g. mięsa mielonego, u mnie z indyka
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić – aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu sola, pieprzem i majerankiem,lub ulubionymi przeprawami. Obrane ziemniaki ścieram na grubej tarce, tak samo cukinię – tę ścieram ze skórką. Mieszam wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawiamy wszytko do smaku. Solidnie wyrabiamy, najlepiej dłonią, by masa była w miarę jednolita. Smażymy placki. Trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je „dopiec” w piekarniku). Zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt – najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Takich placków nigdy nie robiłam. Ciekawie wyglądają