707
Propozycja śniadaniowa,jak i również dla dzieci smaczny deser lub kolacja.Podawać ze śmietaną lub ulubioną konfiturą.
Składniki:
20 szt.
pół szkl.kefiru lub maślanki
2,5 łyżki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju + do smażenia
1 jajko
2 szkl.mąki pszennej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko,wymieszać z cukrem waniliowym,kefir wymieszać z szklance z sodą i pozostawić na 10 min.
Jajko ubić w misce z solą i cukrem,wlać olej,oraz kefir z sodą,delikatnie wymieszać,stopniowo dosypywać mąkę z cukrem waniliowym,mieszać do połączenia,ciasto nie powinno lepić się do rąk(mąki może wyjść mniej lub więcej).
Ciasto wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat lub matę silikonową,rozwałkować na prostokąt grubości ok.1,5-2 cm i wykrawać foremkami placuchy,u mnie w formie kwadracików.
Smażymy na oleju,z obu stron na złoto.
Podajemy ciepłe lub zimne,polane śmietaną,jogurtem co kto lubi,lub po prostu z dżemem,konfiturą.