Placuszki z cukinii

Słodko Słodka
0 komentarze

Szybkie i smaczne placuszki nadają się na kolacje jak i na postny obiad a podane z sosem czosnkowym znikają w locie 🙂 Bardzo lubię cukinie w różnej postaci, ale te placuszki to strzał w dziesiątkę. Smakują dużym i małym. U mnie w domu nie robiło się takich placuszków, cukinie przeważnie smażyło się w panierce jak schabowe, w jajku i bułce tartej.

 Składniki:  

14 szt.

  • 500 g cukinii
  • 3 jajka L
  • 5 łyżek z górką mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki lub koperku
  • 1 łyżeczka z małą górką soli
  • pieprz do smaku

Sos:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

  • Cukinie obrać ze skórki, opłukać, wydrążyć środek z pestkami, następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. żeby puściła sok.
  • Odlać sok, najlepiej jeszcze docisnąć łyżką lub ręką, wycisnąć przez praskę czosnek i wrzucić do cukinii, wymieszać, wbić jajka, wrzucić posiekaną zieleninę, wsypać mąkę i całość wymieszać łyżką, doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  • Smażyć na średnim ogniu, na oleju z obu stron na rumiano, podawać z sosem.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać razem, przed podaniem schłodzić w lodówce.
  • Smacznego.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies