406
Szybkie i smaczne placuszki nadają się na kolacje jak i na postny obiad a podane z sosem czosnkowym znikają w locie 🙂 Bardzo lubię cukinie w różnej postaci, ale te placuszki to strzał w dziesiątkę. Smakują dużym i małym. U mnie w domu nie robiło się takich placuszków, cukinie przeważnie smażyło się w panierce jak schabowe, w jajku i bułce tartej.
Składniki:
14 szt.
- 500 g cukinii
- 3 jajka L
- 5 łyżek z górką mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki lub koperku
- 1 łyżeczka z małą górką soli
- pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Cukinie obrać ze skórki, opłukać, wydrążyć środek z pestkami, następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. żeby puściła sok.
- Odlać sok, najlepiej jeszcze docisnąć łyżką lub ręką, wycisnąć przez praskę czosnek i wrzucić do cukinii, wymieszać, wbić jajka, wrzucić posiekaną zieleninę, wsypać mąkę i całość wymieszać łyżką, doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Smażyć na średnim ogniu, na oleju z obu stron na rumiano, podawać z sosem.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać razem, przed podaniem schłodzić w lodówce.
- Smacznego.