875
Danie to można podawać na kolacje jak i na postny obiad,z dodatkiem surówki i sosu czosnkowego jest bardzo smaczne.
Składniki:
12 szt.
400 g puree ziemniaczanego
200 g sera żółtego
2 garście posiekanego szczypiorku
1 jajko L
ok.pół szkl.mąki pszennej + mąka do panierki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków,odstawić do przestygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do letniego puree wbijamy jajko,wsypujemy mąkę, wrzucamy starty ser,posiekany szczypiorek,sól i pieprz do smaku,
całość dokładnie mieszamy,następnie kulamy w rękach kulki nie za duże,
spłaszczamy i obtaczamy w mące z obu stron,smażymy na rozgrzanej patelni,na oleju,
z obu stron na rumiano
Usmażone odkładać na ręcznik papierowy,następnie na talerz.
Podawać posypane szczypiorkiem z kwaśną śmietaną lub z sosem czosnkowym i ulubioną surówką.
proste a takie pyszne! Zapraszam do mnie 🙂
Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, dziś wypróbuję:-) akurat czegoś takiego szukałam. Oby mi sie udały takie jak autorce:-)