Pleśniak z Czerwoną Porzeczką.

Słodko Słodka
2 komentarze
Poranek był u mnie dziś deszczowy,więc co zrobić,trzeba upiec ciasto ;-)upiekłam pleśniaka,smaki mojego dzieciństwa.


Składniki:

3 szkl.mąki
1 kostka Kasi
5 jajek
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Piana:
1 szkl.cukru drobnego
1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy 

Dodatkowo:

Czerwona porzeczka 600 g
1 mały słoik powideł(opcjonalnie ja nie dałam)

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać Kasię posiekaną na mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.Ciasto podzielić na dwie cześci,do mniejszej dodać kakao i zagnieść do połączenia.


Blaszkę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia,i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki

,następnie jeśli używamy powidel rozsmarowujemy je równo na cieście jasnym,jeśnie nie wykładamy owoce u mnie porzeczko czerwone mrożone

,następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na owoce

,równo rozsmarowujemy na pianę ścieramy ciasto ciemne na tarce.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.
Najlepszy następnego dnia,ale kto by tam tyle czekał;-)na zdjęciu krojony jeszcze ciepły,a Wy z jakimi owocami pieczecie to ciasto?

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Fifi

Czy można zrobić z porzeczkami z kompotu?

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies