Czy wiesz, że najczęściej sięgamy po niezdrowe przekąski, gdy chcemy zabić czas? Wcale nie jesteśmy głodni, a jedynie się nudzimy i wtedy decydujemy się na podjadanie między posiłkami. Słodycze i słone przekąski uwielbiamy jeść w pracy, jednakże nie są to sprzymierzeńcy dla naszej zdrowej diety.
Jak zrezygnować z podjadania?
Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, wówczas musimy pozostawać w deficycie kalorycznym, co oznacza, że jemy mniej, niż nasz organizm potrzebuje do utrzymania wagi. To naturalne, że na diecie redukcyjnej odczuwamy głód, jednak istnieje wiele sposobów, aby sobie z nim poradzić i nie naruszać zasad zdrowego odżywiania. Warto przede wszystkim pamiętać o nawodnieniu – nasz organizm często nie jest w stanie odróżnić uczucia głodu od pragnienia. Im częściej będziemy pili wodę, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sięgniemy po niezdrowe przekąski.
Oprócz częstego picia wody należy spożywać regularne posiłki. Warto zdecydować się na spożywanie 5 niewielkich posiłków dziennie, aby stale dostarczać organizmowi pożywienie. Nie doprowadzajmy się do stanu, w którym odczuwamy niezwykle silny głód, ponieważ właśnie wtedy najpewniej rzucimy się na zatrważające ilości jedzenia.
Znajdź zdrowe zamienniki
Czasem odczuwamy naprawdę silną potrzebę zjedzenia czegokolwiek między posiłkami. Wtedy nie powinniśmy decydować się na batony, lecz wybrać zdrowe zamienniki niekoniecznie zdrowych przekąsek. Żabka – akcje promocyjne w tym sklepie zachęcają do kupowania wartościowych przekąsek. W Żabce znajdziemy np. batony proteinowe lub chipsy z jabłek, które mają zdecydowanie mniej kalorii, a więcej wartości odżywczych niż ich zwykłe odpowiedniki.
Warto również wspomnieć o sytuacji, która zdarza nam się bardzo często. Zapominamy przygotować do pracy śniadania lub obiadu i zamiast zjeść pełny posiłek, kupujemy mnóstwo małych, niesycących przekąsek. W sieci sklepów Żabka można kupić gotowe, pełnowartościowe posiłki, które najczęściej wystarczy odgrzać w mikrofali. Jeśli najemy się podczas śniadania, wówczas zupełnie zapomnimy o podjadaniu i wytrwamy do lunchu lub obiadu.
Oszukaj swój apetyt
Jeśli bardzo często podjadasz między posiłkami, może oznaczać to, że wybierasz złe produkty, które na krótko dają Ci uczucie sytości. Posiłki zawierające duże ilości białka są najbardziej sycące – zadbaj o to, żeby w każdej potrawie znalazło się źródło tego makroskładnika. Ponadto warto wybierać produkty zbożowe, a także pamiętać o regularnym spożywaniu warzyw. Zarówno warzywa, jak i owoce, a także makaron oraz pieczywo pełnoziarniste zawierają dużo błonnika, który pęcznieje w układzie pokarmowym, a w konsekwencji spowalnia odczuwanie głodu po posiłku.
Chcąc zadbać o zdrową dietę, wcale nie musimy jeść mało. Powinniśmy przede wszystkim spożywać produkty, które mają mało kalorii, co powoduje, że możemy zjeść ich więcej. Przykładowo 1/3 tabliczki czekolady zawiera około 200 kalorii, czyli tyle samo, co dwa jogurty naturalne. Po zjedzeniu czekolady tylko na chwilę poczujemy satysfakcję, a jogurt naturalny zapewni nam uczucie sytości na zdecydowanie dłużej.
Przestań myśleć o jedzeniu
Gdy w pracy pojawia się chwila, gdy możesz odpocząć od swoich obowiązków, wówczas zajmij się czymkolwiek innym, aby nie skupiać swojej uwagi na jedzeniu. Porozmawiaj ze współpracownikami, wyjdź się przewietrzyć lub poczytaj wiadomości – zrób wszystko, aby chęć podjadania zeszła na drugi plan. Wypicie kawy lub ziołowej herbaty również sprawi, że słodki batonik nie będzie aż tak interesujący.
Niektórzy rzeczywiście mają problem z tym podjadaniem.
Ja zawsze lubiłam podjadać 🙂
Ja łapię się na tym, że jak tylko siadam do komputera to na dobry początek, przed pracą muszę coś przekąsić 😉
Ja również podjadam przy komputerze, chociaż ostatnio już mniej co mnie bardzo cieszy.
Często podjadałam w pracy. A to dlatego, że byłam głodna. Wcześniej nie przygotowywałam sobie jedzenia do pracy. Jadłam śniadanie (a czasami nawet i nie) i po prostu szłam do roboty z zamiarem kupienia sobie tam bagietki. Samą bagietką sie nie najadałam i przez to podjadałam cukierki, orzeszki, chipsy czy innego rodzaju słodycze, które kupowałam z automatów sama albo które podsuwały mi dziewczyny w firmie.
Aktualnie już tak nie robię, staram się samodzielnie przygotowywać jedzenie w domu, szukam dobrych przepisów które można zjeść potem w pracy 🙂 I jestem o wiele chudsza…
Trzeba podjadać z głową, lepiej zainwestować w zdrowe przekąski i domowe zdrowe posiłki.