Prosty chleb który zawsze wychodzi :-)

Słodko Słodka
0 komentarze
Upiekłam pierwszy w życiu chlebek,był smaczny,właśnie był,bo została już tylko pięta;-)hi hi

Użyłam mąki pszennej-tortowej i żytniej,oraz garść siemia lnianego i słonecznika.

Chleb smaruje się pomadą wodno-mączną tuż po jego wyrośnięciu, przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu skórka jest bardzo lśniąca i twarda a po rozkrojeniu chrupiąca i przesmaczna:-)


Składniki na 1 średni bochenek:

ROZCZYN:

20g świeżych drożdży
150ml wody – ciepła
75ml mleka – ciepłe
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
CIASTO CHLEBOWE:
300g mąki pszennej – u mnie tortowa
50g mąki pszennej pełnoziarnistej – typ 1850 graham drobna
1 łyżeczka soli
POMADA DO CHLEBA:
75ml wody
1 łyżeczka mąki – czubata
szczypta soli
Zrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, wkruszyć do niego świeże drożdże i dodać po łyżeczce cukry i mąki jako pożywki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 5-10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn „ruszy”. 
Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną – w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie. Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy.Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta,odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia – podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka – a wszystko to w celu dokładnego odgazowania. Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i oprószonej lekko mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. 
Po wyrośnięciu, chleb posmarować pomadą. Aby ja przygotować, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie jej składniki, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Gorącą pomadą posmarować napuszony chleb.
Następnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem, i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C – w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut.
Gdy chlebek będzie ładnie rumiany, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po przestygnięciu i delektować się pyszną, chrupiącą skórką 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments