625
Swojski chlebek jest zawsze najlepszy,syty i smaczny bez zbędnych ulepszaczy z chrupiącą skórką.
Składniki:
Blaszka 12×25 cm
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełno ziarnistej Typ 2000
7 g drożdży instant
1,5 łyżki cukru
34 łyżki soli
ok.450 ml letniej wody
pół szkl.płatków owsianych
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemia lnianego
3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na chleb oprócz wody wrzucić do miski,wymieszać łyżką,następnie stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem,wyrabiać do momentu aż ciasto będzie samo odchodziło od miski i ręki,miskę w środku przesmarować olejem,wrzucić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.godz.
Po tym czasie wyjąć z miski delikatnie zagnieść i wrzucić do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.do napuszenia
następnie spryskać zimną wodą, wstawić do zimnego piekarnika,nastawić piekarnik na 200 C i piec 50 min.
Po wyjęciu z piekarnika również spryskać zimną wodą.
Źródło:
Grupy Kulinarne