209
Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych,wiśnie,śliwki,brzoskwinie co kto lubi.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny u mnie kostka Kasi
250 g cukru pudru
5 jajek
szczypta soli
mały cukier waniliowy
ok.1 kg gruszek
Dodatkowo:
cukier puder z cynamonem do posypania
Przygotowanie:
Gruszki umyć,obrać,przekroić na 4 i usunąć gniazda nasienne,pokroić w cieńsze paski.
Żółtka oddzielić od białek,białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce ze szczyptą soli.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć,następnie dodawać kolejno cukier puder,żółtka i cukier waniliowy,wsypywać partiami przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka,
delikatnie wymieszać łyżką
wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównać i wciskać raz przy raz owoce gruszki.
Ciasto wstawić do piekarnika na ok.1 godz.i piec w temp.180-190 C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem z cynamonem.
dawno nie jadłam ciasta z gruszkami, kusząco wygląda
Ja właśnie też 😉 gruszki zdobyczne od teściowej 🙂
Bardzo lubię takie ciasta 🙂
Zaciekawilas mnie tym ciastem, rzeczywiscie podobny przepis do mojego, tylko bez mleka i ja nie ubijam piany. Wyglada bardzo, bardzo smacznie 🙂