483
Kolejny fajny pomysł na kolacje lub obiad,gdyż danie samo w sobie jest dość syte.Mielone,gotowane jajka,tarte ziemniaki,ser i sos…Pycha 🙂
Składniki:
500 g mielonego wieprzowo-wołowego
1 ząbek czosnku
1 jajko M
2 łyżki kaszki manny
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
1 ugotowane jajko na twardo na każde gniazdo
1 duży surowy ziemniak na każde gniazdo
po garści tartego sera na każde gniazdo
Sos:
3 spore łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
Dodatkowo:
posiekany szczypiorek
odrobina oleju
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mięso mielone,mannę,wbijam jajko,przeciskam przez praskę czosnek,wsypuje majeranek,sól i pieprz do smaku,oraz ulubione przyprawy do mielonego.Mieszam dokładnie ręką,zwilżam ręce pod zimną wodą i formuje dość spore kule,które wykładam na posmarowaną olejem folię aluminiową,lub papier do pieczenia,następnie je spłaszczam ręką.
Jajka gotuje na twardo,obieram,kroje w kosteczkę,doprawiam solą i pieprzem i wykładam na mięso(po jednym jajku na każde gniazdo),
ziemniaki ścieram na tarce,na grubych oczkach,doprawiam przyprawą do ziemniaków,mieszam i wykładam na jajka,
następnie ścieram ser na tarce i nakładam na ziemniaki.
Majonez z ketchupem mieszam i kładę po łyżce na tarty ser,
tak przygotowane gniazda wkładam do piekarnika na 30 min.
Piekę w 190 C.
Gotowe posypuje posiekanym szczypiorkiem,podaje z ulubionymi dodatkami,u nas doskonale smakują z ogórkami kiszonymi domowej roboty 🙂
Witam.Ile wychodzi z tego porcji?
W zależności od tego jak duże pulpety zrobisz.
Ziemniaki nie musza byc podgotowane choc troche?
Surowe beda miekkie po 30min?
To są ziemniaki tarte na tarce nie talarki.Nie będą surowe.