Pudding ryżowy z Instant Pot

Słodko Słodka
4 komentarze
Idealna propozycja na śniadanie, deser czy kolacje dla małych brzuszków. Puding ryżowy z Instant Pot, jest szybki i bardzo smaczny, nic nie trzeba mieszać!!! Wlewasz wodę, mleko, wsypujesz cukry i ryż, zamykasz gar i danie robi się samo. Prawda, że brzmi prosto? Ostatnio taki pudding, a w zasadzie dla mnie to ryż na mleku, przygotowałam synkowi na śniadanie, oboje zjedliśmy ze smakiem. Nie musiałam się zrywać o świcie, żeby mu przygotować takie smaczne i pożywne śniadanie, więc jeśli chodzi o mnie to duży plus. Twoje dzieci pokochają to danie, a ja pokochałam Instant Pot, w końcu polubiłam ryż na mleku, nie muszę nic mieszać i pilnować, a co najważniejsze koniec z przypalonymi garnkami z samego rana.
Przygotowanie 3 minutes
Gotowanie 36 minutes
Czas całkowity 41 minutes
Ilość porcji 4 porcje
Jak wykonać przepis na – Pudding ryżowy z Instant Pot

Potrzebne składniki
  

  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. ryżu

Dodatkowo

  • 1 garść rodzynek
  • cynamon do posypania
  • brązowy cukier do smaku
  • opcjonalnie ulubione owoce - ja uwielbiam z prażonymi jabłkami

Sposób wykonania

  • Do garnka wlej wodę, mleko, wsyp cukry, oraz na końcu wsyp ryż, nie mieszaj.
    Nałóż pokrywę na multicooker i dobrze go zamknij. Zwróć uwagę, żeby na pokrywce suwak był ustawiony na "sealing", zbieranie ciśnienia. Uwielbiam gotowanie pod ciśnieniem.
    Wybierz program "Pressure cook", czyli gotowanie pod ciśnieniem, następnie "Custom" zatwierdź klikając w pokrętło, ustaw czas pokrętłem na 14 min. zatwierdź i wybierz "High" następnie kliknij "Start".
    Gdy Instant Pot zakończy gotowanie pozwól mu na naturalne uwalnianie przez 6 min. następnie spuść ciśnienie, przesuwając na górze pokrywki suwak na "Vent" i odczekaj jeszcze 10 min. za nim otworzysz "garnek".
    Zdejmij pokrywkę i dodaj rodzynki, jeśli ich używasz i wymieszaj zawartość garnka. Odstaw danie na 2 minuty.
    Nałóż pudding do półmisków, posyp cynamonem i brązowym cukrem, czym uważasz.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml
  • Ryż możesz przygotować na samym mleku, zastępując wodę mlekiem.
  • Mleko zwykłe możesz zastąpić mlekiem migdałowym.
  • Polecam podawać z prażonymi jabłkami, poezja 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pudding ryżowy z Instant Pot wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Ależ on musi być pyszny. Mniam, mniam.

Radek

Zdecydowanie smaki dzieciństwa 😋U mnie z prażonym jabłkiem 🙂

Zrzuć brzuch

Dawno mnie tu u Ciebie nie było ale widzę, że działasz pełną parą jak zawsze 🙂 Kanał na Youtbe też całkiem dobrze się ma. Taki pudding super sprawa na deser. Fajny przepis. Pozdrawiam i wbijam na Twój kanał.