2,7K
Zawsze gdy nie wiem co zrobić na obiad kombinuje z mielonym 😉 Tym razem pulpety z dodatkiem ryżu,zapiekane w piekarniku pod pierzynką marchewkową.
Składniki:
8 szt.
500 g mielonego najlepsze będzie drobiowe,u mnie akurat wieprzowo-wołowe
3 czubate łyżki ugotowanego ryżu
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól i pierz do smaku
ulubione przyprawy do mięsa mielonego
3 średnie marchewki
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
2 szkl.wody
1 szkl.kwaśnej śmietany
olej do smażenia
Dodatkowo:
szczypiorek
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mięso mielone,ugotowany i wystudzony ryż,kaszkę mannę,wbijam jajko,przeciskam przez praskę czosnek,wsypuje majeranek,sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,
mieszam dokładnie ręką,następnie zwilżam ręce pod zimną wodą i kulam dość spore pulpety,które układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obieram,myje i siekam w kosteczkę,wrzucam na patelnie z odrobiną oleju,obieram marchewkę,myje i ścieram na tarce na grubych oczkach,wrzucam do cebulki i podsmażam do momentu gdy marchewka zmięknie,
następnie wodę mieszam z mąką i wlewam na patelnie,wrzucam śmietankę,
całość dokładnie mieszam,podgrzewam na patelni,ale nie gotuje.
Zawartość patelni wylewam na pulpety.
Wstawiam do piekarnika na 35 min.
Piekę w temp.180 C.
Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem z ulubionymi dodatkami.