520
Jak wykonać przepis na – Puszysta babka cytrynowa
Przed świętami mamy zawsze dużo na głowie, nie każdy lubi piec, więc jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na babkę wielkanocną, to właśnie na niego trafiłaś!!! Puszysta babka cytrynowa jest prosta, szybka i bardzo smaczna babka zadowoli nie tylko Ciebie i Twoich bliskich, ale również gości na wielkanocnym stole. Przepis, który nie wymaga dużo czasu i zachodu, zobacz sama (klik), polecam serdecznie.
Potrzebne składniki
Foremka z kominem
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szkl. cukru
- ¾ szkl. oleju
- sok z połowy cytryny
- aromat cytrynowy parę kropli
- 1 szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
- W misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, następnie zacznij dodawać cukier stopniowo i miksuj mikserem do rozpuszczenia się cukru. Zacznij dodawać po jednym żółtku i mieszaj mikserem tylko do połączenia.Zmniejsz obroty miksera i wlej stopniowo olej i sok z połowy cytryny, to jest też dobry moment, żeby dać parę kropli aromatu cytrynowego.Całość wymieszaj tylko do połączenia i odstaw mikser na bok.Przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką silikonową. Ciasto przelej do formy z kominem, u mnie forma silikonowa, więc nie musiałam niczym smarować foremki przed pieczeniem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180℃ i piecz ok. 40 min. na funkcji góra-dół, bez termoobiegu.Od razu po upieczeniu odwróć do góry dnem i wyjmij na talerz, pozostaw do wystygnięcia.Gdy babka wystygnie przygotuj ulubioną polewę. Smacznego!!!
- Polecam przygotować lukier z dodatkiem soku z cytryny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysta babka cytrynowa wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszna propozycja. Świetnie wygląda! 🙂
Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy. Pieczenie babki jeszcze przede mną. 😄