4,4K
Puszysty i smaczny sernik,sprawdzi się na święta i nie tylko.
Składniki:
Blaszka 24×36 cm
Ciasto:
- ok.300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 125 g masła lub margaryny (pół kostki)
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru kryształu
- aromat waniliowy lub sok z cytryny
- 3/4 szkl. oleju
- 2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
- pół słoika powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta.
- Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odłożyć w osobnej misce na pianę. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, całość posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto.
- Blaszkę o wymiarach 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem, posmarować powidłami i odstawić na bok.
- Do miski wbić żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Wrzucić twaróg, zmiksować do połączenia, wlać aromat waniliowy, olej, oraz wsypać budynie, zmiksować krótko do połączenia.
- W osobnej misce ubić na sztywno 8 białek (2 od ciasta kruchego plus 6 od masy serowej).
- Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia, łyżką drewnianą, lub po prostu ręką.
- Całość przelać na surowe kruche ciasto, posmarowane powidłami i włożyć do piekarnika na 1 godz. 15 min.
- Piec w temp. 170 C.
- Po ok. godz. pieczenia uchylić delikatnie piekarnik i przykryć folią aluminiową górę, żeby za bardzo się nie spiekł.
- Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku, uchylić drzwiczki i niech dobrze wystygnie-nie wyjmować, bo pęknie.
- Włożyć na noc do lodówki.
Smacznie 🙂
wspaniały serniczek
Rewelacyjny przepis, ja dałam dżem wiśniowy. Niestety mój sernik popękał, ale w smaku cudowny 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam
Smaczne domowe ciasto
Dziękuje 🙂