Puszysty Sernik na Kruchym Spodzie

Słodko Słodka
6 komentarzy

Puszysty i smaczny sernik,sprawdzi się na święta i nie tylko.

Składniki:

Blaszka 24×36 cm  

Ciasto: 

  • ok.300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki)

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru kryształu
  • aromat waniliowy lub sok z cytryny
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 budynie waniliowe

Dodatkowo:

  • pół słoika powideł śliwkowych

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta.
  • Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odłożyć w osobnej misce na pianę. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, całość posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto.
  • Blaszkę o wymiarach 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem, posmarować powidłami i odstawić na bok.
  • Do miski wbić żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Wrzucić twaróg, zmiksować do połączenia, wlać aromat waniliowy, olej, oraz wsypać budynie, zmiksować krótko do połączenia.
  • W osobnej misce ubić na sztywno 8 białek (2 od ciasta kruchego plus 6 od masy serowej). 
  • Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia, łyżką drewnianą, lub po prostu ręką.
  • Całość przelać na surowe kruche ciasto, posmarowane powidłami i włożyć do piekarnika na 1 godz. 15 min.
  • Piec w temp. 170 C.
  • Po ok. godz. pieczenia uchylić delikatnie piekarnik i przykryć folią aluminiową górę, żeby za bardzo się nie spiekł.
  • Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku, uchylić drzwiczki i niech dobrze wystygnie-nie wyjmować, bo pęknie.
  • Włożyć na noc do lodówki.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso

Smacznie 🙂

Izaa

wspaniały serniczek

Anna

Rewelacyjny przepis, ja dałam dżem wiśniowy. Niestety mój sernik popękał, ale w smaku cudowny 🙂

Elżbieta

Smaczne domowe ciasto

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies