4,8K
Jak wykonać przepis na – Pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru
Moje pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru przygotowałam na bulionie warzywno mięsnym. Sama nazwa tego dania nie brzmi zbyt zachęcająco, ale ma swoich amatorów. My z mężem bardzo lubimy, ale nigdy nie gotowałam sama, bo odstraszał mnie zapach tego dania przy obgotowywaniu flaków, a do tego jeszcze czas przygotowania. Z szybkowarem takie flaczki przygotujesz raz, dwa, a co najważniejsze nie czuć brzydkiego zapachu na starcie. Przygotowanie flaków w szybkowarze zajmie Ci dosłownie pół godziny. Jedni flaki kochają, inni nienawidzą, a Ty do jakiej grupy się zaliczasz? Moje flaczki podałam z bułką, wyszły przepyszne, jeszcze odpowiednio doprawione to już w ogóle petarda!!!
Potrzebne składniki
- 1 kg flaków wołowych parzonych, białych, niemrożonych
- 2 udka z kurczaka
- 1 skrzydło indycze
- 1 szyja indycza
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie przyprawy do flaków - opcjonalnie
- przecier pomidorowy - opcjonalnie dla smaku i koloru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób wykonania
- Flaki wołowe wyjmij z opakowania i przełóż do garnka szybkowaru, zalej wrzącą wodą, żeby szybciej zebrało się ciśnienie. Zamknij garnek, ustaw czas na 10 min. wysokie ciśnienie.Po tym czasie spuść powietrze i otwórz garnek, odlej flaki na durszlaku i wrzuć z powrotem do opłukanego garnka.Na flakach ułóż obraną włoszczyznę, dodaj mięso, wrzuć przyprawy, zalej wodą ( ciepłą ciśnienie zbierze się szybciej, zimną – zbieranie ciśnienia potrwa chwilę dłużej) i zamknij ponownie garnek. Ustaw czas na 20 min. wysokie ciśnienie, jeśli gotujesz wywar na mięsie wołowym wydłuż czas o 10 min. Po skończonym czasie od razu spuść ciśnienie, otwórz garnek i wyjmij na talerz mięso i włoszczyznę.Po przestygnięciu pokrój w kosteczkę włoszczyznę, a mięso obierz ze skóry i również pokrój drobniej, całość wrzuć do flaków i wymieszaj.W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.Na koniec przygotuj zasmażkę, dodaj do flaków i już.Podawaj ze świeżą bułeczką.Takie domowe flaki smakują wybornie.Smacznego!!!
- Wywar możesz przygotować wedle własnego uznania na ulubionym mięsie, czy kościach.
- Przyprawy dodaj wedle gustu i smaku, wiadomo ile kucharek tyle smaków.
- Flaki następnego dnia są jeszcze smaczniejsze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszne, sprawdzone danie. Na sam widok wzrasta apetyt. 🙂
Nie każdy lubi, ale ja akurat zaliczam się do tych lubiących wraz z mężem 🙂
Po odcedzeniu flaków z pierwszego gotowania i ułożeniu na nich włoszczyzny oraz mięsa nie ma ani słowa o wywarze. Gotujemy bez wywaru? Raczej chyba nie. Poproszę o doprecyzowanie. Dzięki
„Na flakach ułóż obraną włoszczyznę, dodaj mięso, wrzuć przyprawy, zalej wodą ( ciepłą ciśnienie zbierze się szybciej, zimną – zbieranie ciśnienia potrwa chwilę dłużej) i zamknij ponownie garnek…”