Pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru

Słodko Słodka
4 komentarze
Moje pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru przygotowałam na bulionie warzywno mięsnym. Sama nazwa tego dania nie brzmi zbyt zachęcająco, ale ma swoich amatorów. My z mężem bardzo lubimy, ale nigdy nie gotowałam sama, bo odstraszał mnie zapach tego dania przy obgotowywaniu flaków, a do tego jeszcze czas przygotowania. Z szybkowarem takie flaczki przygotujesz raz, dwa, a co najważniejsze nie czuć brzydkiego zapachu na starcie. Przygotowanie flaków w szybkowarze zajmie Ci dosłownie pół godziny. Jedni flaki kochają, inni nienawidzą, a Ty do jakiej grupy się zaliczasz? Moje flaczki podałam z bułką, wyszły przepyszne, jeszcze odpowiednio doprawione to już w ogóle petarda!!!
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg flaków wołowych parzonych, białych, niemrożonych
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 skrzydło indycze
  • 1 szyja indycza
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków - opcjonalnie
  • przecier pomidorowy - opcjonalnie dla smaku i koloru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania

  • Flaki wołowe wyjmij z opakowania i przełóż do garnka szybkowaru, zalej wrzącą wodą, żeby szybciej zebrało się ciśnienie. Zamknij garnek, ustaw czas na 10 min. wysokie ciśnienie.
    Po tym czasie spuść powietrze i otwórz garnek, odlej flaki na durszlaku i wrzuć z powrotem do opłukanego garnka.
    Na flakach ułóż obraną włoszczyznę, dodaj mięso, wrzuć przyprawy, zalej wodą ( ciepłą ciśnienie zbierze się szybciej, zimną – zbieranie ciśnienia potrwa chwilę dłużej) i zamknij ponownie garnek. Ustaw czas na 20 min. wysokie ciśnienie, jeśli gotujesz wywar na mięsie wołowym wydłuż czas o 10 min. Po skończonym czasie od razu spuść ciśnienie, otwórz garnek i wyjmij na talerz mięso i włoszczyznę.
    Po przestygnięciu pokrój w kosteczkę włoszczyznę, a mięso obierz ze skóry i również pokrój drobniej, całość wrzuć do flaków i wymieszaj.
    W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
    Na koniec przygotuj zasmażkę, dodaj do flaków i już.
    Podawaj ze świeżą bułeczką.
    Takie domowe flaki smakują wybornie.
    Smacznego!!!
  • Wywar możesz przygotować wedle własnego uznania na ulubionym mięsie, czy kościach.
  • Przyprawy dodaj wedle gustu i smaku, wiadomo ile kucharek tyle smaków.
  • Flaki następnego dnia są jeszcze smaczniejsze.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pyszne i mięciutkie flaki wołowe z szybkowaru wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Pyszne, sprawdzone danie. Na sam widok wzrasta apetyt. 🙂

Anna

Po odcedzeniu flaków z pierwszego gotowania i ułożeniu na nich włoszczyzny oraz mięsa nie ma ani słowa o wywarze. Gotujemy bez wywaru? Raczej chyba nie. Poproszę o doprecyzowanie. Dzięki