333
Mięciutkie i bardzo smaczne,można podawać z domową konfiturą lub śmietaną,fajne połączenie,to najnowsza propozycja na deser lub kolację dla najmłodszych 🙂
Składniki:
10 szt.
pół woreczka ugotowanego ryżu
200 g twarogu półtłustego
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
cukier waniliowy
mąka pszenna 4-5 łyżek
Dodatkowo:
mąka do panierki
olej do smażenia
domowa konfitura lub śmietana
Przygotowanie:
Kostkę twarogu rozgniatamy widelcem w misce,wsypujemy ugotowany,zimny ryż,cukry,wbijamy jajko ze szczyptą soli,oraz wsypujemy mąkę,całość mieszamy widelcem.Mąkę wsypujemy tyle,żeby można było w rękach ulepić racuszki.
Formujemy z masy kulki,obtaczamy w mące i spłaszczamy jak klopsy,następnie wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Podajemy z domową konfiturą,lub kwaśną śmietaną.