Racuszki budyniowe.

Słodko Słodka
2 komentarze





Błyskawiczne,proste i pyszne,nie tylko dla dzieci;-)



Składniki: (na 10-12 sztuk)

1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka maki pszennej
1  duże jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
1 cukier wanilinowy (10 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

garść truskawek
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać.Dodać pokrojoną drobno garść truskawek i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać  oprószone cukrem pudrem,udekorowane truskawkami. Nieco wystudzić.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Pychota ! 🙂

Katarzyna

Moje smaki 🙂