150
Składniki: (na 10-12 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka maki pszennej
1 duże jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
1 cukier wanilinowy (10 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
garść truskawek
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać.Dodać pokrojoną drobno garść truskawek i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać oprószone cukrem pudrem,udekorowane truskawkami. Nieco wystudzić.
Pychota ! 🙂
Moje smaki 🙂