Rogaliki czekoladowo-waniliowe

Słodko Słodka
12 komentarzy
Przepyszne dwukolorowe rogaliki czekoladowo-waniliowe ucieszą małych i dużych. Środek tych rogalików robi wrażenie. Rogaliki są mięciutkie i pulchniutkie w środku, możesz je również nadziać kawałkiem marcepanu. U nas najlepiej sprawdziła się wersja bez nadzienia, polane lukrem i posypane kolorową posypką, lub posypane cukrem pudrem. Poszukując fajnego przepisu dla syna na kiermasz szkolny, trafiłam na stronę Monsieur Cuisine, czyli stronę Lidlomixa, co prawda nie posiadam tego cuda w mojej małej kuchni, ale postanowiłam przygotować te wspaniałe rogaliki dla dzieciaków. Wiadomo z Lidlomixem to moment i takie rogaliki są gotowe, ale koniec końców i ja dałam radę, jak widać po załączonych zdjęciach.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 16 szt.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki czekoladowo-waniliowe

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 260 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • laski wanilii - lub aromatu waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 20 g kakao - bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć rozdrobnione świeże drożdże, zasyp łyżką cukru i zalej mlekiem.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wrzuć miąższ z laski wanilii, miękkie masło, wsyp resztę cukru, sól, wlej 1½ łyżki oleju, oraz dodaj żółtko.
    Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Wyrobione ciasto podziel na pół i jedną część wrzuć do posmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką i odstaw na bok.
    Do drugiej części wlej pozostały olej oraz przesiej przez sitko kakao i wyrób ręcznie lub przy pomocy robota. Gotowe ciemne ciasto również przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na bok razem z jasnym ciastem.
    Odstaw na ok. 45 – 60 min. w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
    Gdy ciasta podwoją swoją objętość, rozwałkuj pierw jasne na delikatnie podsypanym mąką blacie na okrąg ok 45 cm.
    Następnie rozwałkuj ciemne ciasto i nałóż na jasne sklejając ze sobą brzegi ciasta.
    Tak przygotowany okrąg z jasnego i ciemnego ciasta, rozwałkuj delikatnie, aby oba ciasta się skleiły ze sobą.
    Radełkiem podziel ciasto na trójkąty, u mnie 16 szt. natomiast w oryginale było 12 szt. także w zależności od tego jakie duże rogaliki preferujesz.
    Każdy trójkąt zwijaj o szerszej części u góry do dołu.
    Jeśli chcesz uzyskać rogaliki jasne na wierzchu i ciemne, musisz odwracać trójkąty tuż przed zwinięciem rogala.
    Rogaliki układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min. do napuszenia.
  • Rogaliki przed wrzuceniem do piekarnika przesmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piecz w temp. 180-190 °C przez ok. 20 min. do zarumienienia.
    Gdy przestygną posyp je cukrem pudrem, lub przygotuj ulubioną polewę.
    Smacznego!!!
    Oryginalny przepis pochodzi ze strony Monsieur Cuisine.
  • Rogaliki znikają jeszcze letnie z blaszki, zapach i smak…są smaczne bez posypek i lukru.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki czekoladowo-waniliowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

A tu Radzio z naszymi wypiekami na kiermasz wielkanocny do szkoły i oczywiście w pierwszym kartoniku od prawej strony znajdują się rogaliki czekoladowo-waniliowe z lukrem i posypką 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jaka rewelacja. Aż zrobiłam się głodna!

Mirosława Dudko

Świetnie wyglądają 🙂

Maminek kulinarny

Wyglądają cudnie! Pomysł świetny!
Na pewno się skuszę:)

Maminek kulinarny

Wczoraj upiekłam rogaliki, dodałam nadzienie z sezamu i wyszły nieziemsko pyszne. Zniknęły błyskawicznie,więc powtórka gwarantowana🙂
Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko!

Ewelina

Wspaniałe rogaliki. Idealne na każdą okazję, jak i bez. 🙂

Lamotek.pl

Mniami! Idealne na weekend! 🙂