1,6K
Jak wykonać przepis na – Rogaliki czekoladowo-waniliowe
Przepyszne dwukolorowe rogaliki czekoladowo-waniliowe ucieszą małych i dużych. Środek tych rogalików robi wrażenie. Rogaliki są mięciutkie i pulchniutkie w środku, możesz je również nadziać kawałkiem marcepanu. U nas najlepiej sprawdziła się wersja bez nadzienia, polane lukrem i posypane kolorową posypką, lub posypane cukrem pudrem. Poszukując fajnego przepisu dla syna na kiermasz szkolny, trafiłam na stronę Monsieur Cuisine, czyli stronę Lidlomixa, co prawda nie posiadam tego cuda w mojej małej kuchni, ale postanowiłam przygotować te wspaniałe rogaliki dla dzieciaków. Wiadomo z Lidlomixem to moment i takie rogaliki są gotowe, ale koniec końców i ja dałam radę, jak widać po załączonych zdjęciach.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 260 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 1½ laski wanilii - lub aromatu waniliowego
- 80 ml oleju
- 50 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 20 g kakao - bez cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć rozdrobnione świeże drożdże, zasyp łyżką cukru i zalej mlekiem.Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wrzuć miąższ z laski wanilii, miękkie masło, wsyp resztę cukru, sól, wlej 1½ łyżki oleju, oraz dodaj żółtko. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.Wyrobione ciasto podziel na pół i jedną część wrzuć do posmarowanej olejem miski i przykryj ściereczką i odstaw na bok.Do drugiej części wlej pozostały olej oraz przesiej przez sitko kakao i wyrób ręcznie lub przy pomocy robota. Gotowe ciemne ciasto również przełóż do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na bok razem z jasnym ciastem. Odstaw na ok. 45 – 60 min. w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Gdy ciasta podwoją swoją objętość, rozwałkuj pierw jasne na delikatnie podsypanym mąką blacie na okrąg ok 45 cm.Następnie rozwałkuj ciemne ciasto i nałóż na jasne sklejając ze sobą brzegi ciasta. Tak przygotowany okrąg z jasnego i ciemnego ciasta, rozwałkuj delikatnie, aby oba ciasta się skleiły ze sobą.Radełkiem podziel ciasto na trójkąty, u mnie 16 szt. natomiast w oryginale było 12 szt. także w zależności od tego jakie duże rogaliki preferujesz.Każdy trójkąt zwijaj o szerszej części u góry do dołu. Jeśli chcesz uzyskać rogaliki jasne na wierzchu i ciemne, musisz odwracać trójkąty tuż przed zwinięciem rogala. Rogaliki układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min. do napuszenia.
- Rogaliki przed wrzuceniem do piekarnika przesmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Piecz w temp. 180-190 °C przez ok. 20 min. do zarumienienia.Gdy przestygną posyp je cukrem pudrem, lub przygotuj ulubioną polewę.Smacznego!!!Oryginalny przepis pochodzi ze strony Monsieur Cuisine.
- Rogaliki znikają jeszcze letnie z blaszki, zapach i smak…są smaczne bez posypek i lukru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki czekoladowo-waniliowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
A tu Radzio z naszymi wypiekami na kiermasz wielkanocny do szkoły i oczywiście w pierwszym kartoniku od prawej strony znajdują się rogaliki czekoladowo-waniliowe z lukrem i posypką 🙂
Jaka rewelacja. Aż zrobiłam się głodna!
Te rogaliki znikają w locie, jeszcze letnie 🙂
Świetnie wyglądają 🙂
Dziękuje ślicznie, bardzo smaczne wyszły, moment i nie było 🙂
Wyglądają cudnie! Pomysł świetny!
Na pewno się skuszę:)
Świetne są, co prawda robiłam na kiermasz dla dzieciaków, ale dla nas też robiłam już parę razy 🙂
Wczoraj upiekłam rogaliki, dodałam nadzienie z sezamu i wyszły nieziemsko pyszne. Zniknęły błyskawicznie,więc powtórka gwarantowana🙂
Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko!
Super, bardzo się cieszę 🙂 Dziękuje za gwiazdeczki 🙂 Rogaliki są wyjątkowo dobre to trzeba im przyznać. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz 🙂
Wspaniałe rogaliki. Idealne na każdą okazję, jak i bez. 🙂
Dokładnie, super to ujęłaś Ewelinko 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mniami! Idealne na weekend! 🙂
Dzięki, do kawki jak znalazł 🙂