Rogaliki Drożdżowe Nadziane Twarogiem.

Słodko Słodka
10 komentarzy


Rogaliki po upieczeniu wyglądają jak malowane,upiekłam je z myślą o moich niedzielnych gościach,musiałam schować po upieczeniu,żeby nie znikły 😉

 Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
300 ml mleka
80 g masła lub margaryny
2 jajka L
szczypta soli
70 g cukru
25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
400 g twarogu półtłustego
4 łyżki cukru do smaku
1 cukier waniliowy
1 jajko L
1 budyń malinowy
Dodatkowo:
1 jajko M
2 łyżki mleka 

Wersja z budyniem i marmoladą różaną 🙂

Przygotowanie:
Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do przesianej mąki wsypać cukier i wymieszać,dodać wyrośnięte drożdże,wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wbić jajka ze szczyptą soli,oraz wlać roztopione letnie masło,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyjmujemy ciasto miskę smarujemy olejem,wrzucamy ciasto,miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.
Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy resztę składników,wszystko rozgniatamy widelcem a następnie mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Ciasto po wyrośnięciu walnąć pięścią i zagnieść krótko w celu odgazowania,podzielić na 4 kawałki,i każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt ok.20×40 cm,wycinać nożem lub nożykiem do pizzy trójkąty,u podstawy trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i zwijać jak rogaliki,koniec trójkąta powinien się znaleźć pod spodem rogalika.

Rogaliki układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Zwinięte rogale odstawiamy do napuszenia na 20-30 min.
Smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika w temp.180 C, na 20 min.do zarumienienia.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Piękne.Ostatnio robiłam z marmoladą. Z serem nigdy nie robiłam.Chyba spróbuję.

Feel Eat

śliczne zdjęcie 🙂

Madlene P

Wprawdzie rogaliki zazwyczaj kojarzą mi się z nadzieniem z marmolady ale z twarogiem też chętnie wypróbuję 🙂

Teresa S

Asiu pychotka ja też robiłam rogaliki zapraszam

Unknown

Muszę zrobić. Wyglądają pięknie.

Unknown

hmmm jak walnac pięścią???