Rogaliki Śniadaniowe na Maślance

Słodko Słodka
2 komentarze
Swojskie,domowe pieczywo jest najlepsze:-)

Składniki:
10szt.
450 g mąki pszennej
7 g drożdży instant-paczuszka
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
200 ml maślanki
150 ml ciepłej wody
1 jajko L
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
sezam lub mak do posypania rogali 

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,wsypać suche drożdże,cukier i sól,wymieszać.
Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem,wlać do suchych składników i wyrobić,elastyczne ciasto,przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia lub podwojenia objętości, na ok.1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąkę,krótko wyrobić i podzielić na 2 kule,każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok.4 mm i podzielić na 5 trójkątów,każdy trójkąt rolować zaczynając od brzegu okręgu,końcówki podwijać pod spód rogali,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić na pół godz.do napuszenia.
Napuszone rogale posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem,wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec przez ok.15 min.do zrumienienia.


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Mniam! Muszę spróbować tych rogalików. Wyglądają pysznie!

Madlene P

Pięknie wyglądają:)