882
Pierś indyka przygotowana w ten sposób może być podawana jako mięso do obiadu,jak i również po wystygnięciu jako wędlina na kanapki.
Składniki:
filet z piersi z indyka
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do drobiu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Farsz:
250 g pieczarek
50 g tartego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet umyć,osuszyć,przeciąć na pół wzdłuż,aby otrzymać jeden jak najdłuższy płat mięsa.Rozbić tłuczkiem,przez folię spożywczą,wrzucić do miski i skropić olejem,wycisnąć czosnek przez praskę oraz wrzucić przyprawy do smaku,całość dokładnie wymieszać,dobrze natrzeć mięso i odstawić na kilka godz.do lodówki lub na całą noc.
Pieczarki obrać i pokroić na nie za grube kawałki,przysmażyć na oleju,do momentu odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,wrzucić natkę pietruszki,wymieszać i zdjąć z ognia,gdy pieczarki przestygną wrzucić tarty ser,wymieszać.
Filet rozłożyć na dużej desce,rozłożyć na brzegu fileta pieczarki i zacząć ciasno zwijać roladę.
Zwinięty filet owinąć folią aluminiową,włożyć do małej blaszki,piec w piekarniku przez 35 min.w 180 C.
Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki jeśli chcemy roladę na kanapki,jeśli do obiadu podawać na ciepło,pokrojoną w plastry z ulubionymi dodatkami.
Pyszne 🙂
:*)
Pychotka, pięknie zrolowana 🙂
Czasem coś mi wyjdzie 😉 Pozdrawiam
wygląda świetnie 🙂
Dzięki 🙂
Właśnie upiekłam pychota tylko zastanawiam się może jakiś sosik by się przydał.
To już wedle smaku i gustu 🙂
Smacznie i pięknie podane