Proste do przygotowania,bardzo efektowne,wspaniale prezentują się na różnego rodzaju wypiekach.
Składniki:
100 g cukru
150 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
barwnik spożywczy
jabłka
Przygotowanie:
 Do rondelka wlać wodę,wsypać cukier,podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i dodać odrobinę barwnika,w moim wypadku był to kolor żółty,wymieszać i zdjąć z palnika.
Jabłko przekroić na pół,następnie ostrym nożem kroić na plasterki 2-4 mm,wrzucić do gorącego syropu(w tej ilości syropu zmieściły się 2 spore jabłka),
delikatnie zamieszać i przykryć dekielkiem,odstawić na 30 min.
 
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,plasterki jabłek wyjmować z syropu,układać na ręczniku papierowym i osuszać,układać na blaszce w małych odstępach.
 
 
Piekarnik ustawić na 100 C bez termoobiegu,wstawić blaszkę z plasterkami,można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika podczas suszenia,suszyć 1 godz.
W ciągu godz.3 razy przekładałam plasterki na drugą stronę,aby nie przykleiły się do papieru.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika,plasterki będą miękkie-plastyczne,ale szybko twardnieją,gdy stygną.
Jeśli chcesz zrobić róże,musisz jeszcze ciepłe zwijać w ruloniki,nakładając jeden na drugi plasterek,tworząc pąki róż,a następnie pełne kwiaty dokładając plasterki i formując kolejne płatki.
Moje róże wykorzystałam do ozdoby tortu,brzegi płatków pociągnęłam pędzelkiem maczanym w kapslu wódki i brokatu jadalnego.
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z fantazją

mistrzostwo! one są przepiękne <3

Justyna
1 rok temu

Jakie piękne <3 Kiedyś szukałam takich ozdób na ciasta więc zapiszę sobie ten przepis :*

Izabela S.
1 rok temu

Piękna dekoracja 🙂

natalia20041989
1 rok temu

Świetny pomysł ☺

Giancarlo
1 rok temu

Che delizia per la gola.

Magda
1 rok temu

Przepiękne, prawdziwe dzieła sztuki 🙂

Izaa
1 rok temu

woow cudnie wyglądają

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Piękne różyczki. Można je zajadać bez wyrzutów sumienia 🙂

Edita Guhl
1 rok temu

Cudowne, jak prawdziwe roze herbaciane 🙂

slodki.zakatek
1 rok temu

fajny pomysł na inne wydanie jabłka.

AZgotuj!
1 rok temu

Super, może spróbuję takie zrobić 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Piękna ;-D

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Piękne róże,Jak je Pani zwija na blacie czy trzymając w ręku? Ile dni wcześniej mogę zrobić oby nie w ostatniej chwili.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

Bardzo dziękuję za odpowiedź.Mam zrobić tort jesienny i Pani róże są bezkonkurencyjne.Jabłuszka już w piekarniku.Serdecznie pozdrawiam.Dorota

Myśli Potarganej
1 rok temu

Śliczne te róże! Wyglądają jak prawdziwe !