Ryba po Japońsku.

Słodko Słodka
2 komentarze
Rybka marynowana w słodko-kwaśnej zalewie z lekko chrupiącymi warzywami,co roku gości na moim wigilijnym stole 🙂

Składniki:
ok.1,5 kg filetów mintaja lub innej ryby
3 duże cebule
1 duża marchewka
6 ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej,miałam jeszcze zaprawioną swoją,możecie zastąpić surową papryką
sól,pieprz
Zalewa:
ok.300 ml wody
34 słoiczka 200 g przecieru pomidorowego
6 łyżek octu
pół szkl.ketchupu
8 łyżek cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo:
mąka i bułka tarta do panierki 
2 jajka L
olej do smażenia rzepakowy SemCo


Przygotowanie:
Rybę rozmrozić przyprawić solą,pieprzem,pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące,jajku i bułce tartej,następnie usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce,marchewkę starłam na tarce ze specjalną końcówką,to samo ogórki,a paprykę pokroiłam na paseczki.
Cebulę z marchewką dusimy na odrobinie oleju na patelni,gdy warzywa będą miękkie wrzucam ogórka i paprykę i wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.
Przechodzimy do zalewy,do litrowego słoika wrzuciłam wszystkie składniki zalewy,zakręciłam i mocno pobujałam tak,aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły,następnie gotową zalewę wlewam na patelnie,wszystko dokładnie mieszam i układam na dnie salaterki warstwę ryby,na rybę nakładam warzywa z zalewą i tak przekładam aż do wykończenia składników.
Rybę wstawiam do lodówki,żeby smaki się przegryzły,ryba ta jest super na Wigilię,ale również można ją serwować tak normalnie na obiad z ryżem 🙂

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Lena

muszę spróbować tej wersji 😉