Pożywna, prosta i smaczna a do tego tania. Na sałatkę trafiłam na jednej z grup zagranicznych, a że lubię żołądki, więc postanowiłam ją przetestować. Trafiła w moje smaki idealnie, więc jeśli lubicie podroby, to polecam serdecznie.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 3 jajka L
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 kiszone ogórki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Przygotowanie:

  • Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
  • Żołądki opłukać pod zimną wodą, oczyścić z pozostałości błon, następnie sparzyć wrzątkiem.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dałam po 1/4 łyżki soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do lodówki na kilka godz.
  • Żołądki wrzucić do garnka, zalać rosołem lub wodą i doprowadzić do wrzenia, często zbierając szumy.
  • Po pół godz. gotowania wrzucić ziele, listek, gotować do miękkości tak żeby żołądki nie były gumowe, w razie konieczności dolać wrzącej wody.
  • Żołądki odlać z rosołu (rosół można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu), pozostawić do wystygnięcia.
  • Gdy żołądki się gotują można przygotować pozostałe składniki sałatki.
  • Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną pokroić w drobną kosteczkę, ogórki zetrzeć na specjalnej tarce w słupki (odcisnęłam z nadmiaru soku).
  • Marchewkę obrać wymyć i zetrzeć na tarce również w słupki, cebulę obrać i wymyć, posiekać w piórka.
  • Na rozgrzaną patelnie z olejem, wrzucić cebulę z marchewką i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, pozostawić do wystygnięcia.
  • Zimne żołądki pokroić w cienkie paseczki.
  • Wrzucić jajka, ogórki,marchewkę z cebulką.
  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, wrzucić majonez, całość dokładnie wymieszać.
  • Odstawić do lodówki,żeby smaki się przegryzły.  
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
2 lat temu

Świetny pomysł. Jutro kupuje żołądki i będę działać 😊

Izaa
2 lat temu

ciekawa sałatka

Justyna
Justyna
1 rok temu

14 łyżek soli to trzeba od razu beczkę 100 litrową wody sobie przyszykować.