2,3K
Pożywna, prosta i smaczna a do tego tania. Na sałatkę trafiłam na jednej z grup zagranicznych, a że lubię żołądki, więc postanowiłam ją przetestować. Trafiła w moje smaki idealnie, więc jeśli lubicie podroby, to polecam serdecznie.
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 3 jajka L
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 3 kiszone ogórki
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
Przygotowanie:
- Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
- Żołądki opłukać pod zimną wodą, oczyścić z pozostałości błon, następnie sparzyć wrzątkiem.
- Przyprawić solą i pieprzem, dałam po 1/4 łyżki soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do lodówki na kilka godz.
- Żołądki wrzucić do garnka, zalać rosołem lub wodą i doprowadzić do wrzenia, często zbierając szumy.
- Po pół godz. gotowania wrzucić ziele, listek, gotować do miękkości tak żeby żołądki nie były gumowe, w razie konieczności dolać wrzącej wody.
- Żołądki odlać z rosołu (rosół można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu), pozostawić do wystygnięcia.
- Gdy żołądki się gotują można przygotować pozostałe składniki sałatki.
- Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną pokroić w drobną kosteczkę, ogórki zetrzeć na specjalnej tarce w słupki (odcisnęłam z nadmiaru soku).
- Marchewkę obrać wymyć i zetrzeć na tarce również w słupki, cebulę obrać i wymyć, posiekać w piórka.
- Na rozgrzaną patelnie z olejem, wrzucić cebulę z marchewką i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, pozostawić do wystygnięcia.
- Zimne żołądki pokroić w cienkie paseczki.
- Wrzucić jajka, ogórki,marchewkę z cebulką.
- Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, wrzucić majonez, całość dokładnie wymieszać.
- Odstawić do lodówki,żeby smaki się przegryzły.
Świetny pomysł. Jutro kupuje żołądki i będę działać 😊
ciekawa sałatka
14 łyżek soli to trzeba od razu beczkę 100 litrową wody sobie przyszykować.
1/4 łyżeczki soli.