Salceson i to Wcale nie Kiełbasa ;-)

Słodko Słodka
2 komentarze


Znacie,robicie,lubicie? 🙂 Szybkie i tanie ciacho ,na osłodę w tak pochmurny jesienny dzionek.
Składniki:  

Keksówka 12×30 cm
2 szkl.mąki pszennej
1 szkl.cukru,możecie dać mniej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szkl.oleju
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamomu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jabłka
2 gruszki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Całe jajka wbijamy do miski,wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się puszysta i jasna,
następnie przesiewamy przez sitko wszystkie składniki sypkie,miksujemy krótko do połączenia,na koniec wlewamy olej i wszystko jeszcze raz krótko miksujemy.
Jabłka i gruszki,myjemy obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do masy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Całość przekładamy do keksówki 12×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,pieczemy do tzw.suchego patyczka.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Do ciasta możecie użyć samych jabłek lub samych gruszek,ja akurat połączyłam jedno i drugie,możecie również wrzucić trochę bakalii,ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień,jeśli wytrwa tyle u Was 😉

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Holly

Moje ulubione ciacho z dzieciństwa. Moja siostra często piekła. Pycha 🙂

Zuza

taaaak 🙂 moja mama kiedys czesto robila 🙂