Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem

Słodko Słodka
22 komentarze

Lubimy sobie dogadzać szczególnie w weekendy, kiedy możemy zjeść wszyscy razem na spokojnie śniadanie. Takie sandwicze przygotowuje mój mąż. Szybkie do zrobienia a jak smakują… uwielbiam!!! Muszę przyznać, że to najlepsze jego danie, czasem robi też obiady i kolacje jak ma wenę, ale to śniadanie to zdecydowanie śniadanie mistrzów w jego wykonaniu. Proste i bardzo smaczne, takie kanapki na ciepło lubi chyba każdy, a do tego syte. Nawet facet da radę jak widać na załączonym obrazku.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • masło
  • jajka ( na jednego składaka jedno jajko)
  • sól i pieprz do smaku
  • plastry szynki
  • plastry sera
  • opcjonalnie ulubione dodatki, można dać plasterek pomidora do środka
  • olej

Przygotowanie:

Sandwicze są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale nie ukrywam, że do ich przygotowania jest potrzebny odpowiedni sprzęt. Nasz stary model był już do niczego, w zasadzie nie nadawał się już do użytku, starła się cała politura w środku, więc postanowiliśmy kupić nowy i tak właśnie trafiliśmy na bardzo fajny opiekacz do kanapek marki Breville.

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego sprzętu, bardzo szybko się nagrzewa dzięki specjalnej, naturalnej powłoce ceramicznej, dodatkowo ma 2 poziomy stopnia wypiekania. Dla mnie nowość, bo w starym czegoś takiego nie było.

Co mnie w nim urzekło najbardziej, to wyjmowane płyty grzejne z powłoką DuraCeramic, która jest odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu. Co za tym idzie taki sprzęt może nam służyć długie lata. Dzięki wyjmowanym płytom grzewczym opiekacz jest bardzo łatwy do czyszczenia, wystarczy nacisnąć przycisk górny, albo dolny i gotowe. Super sprawa, dla mnie to taki bajer jak nic, bo przy starym opiekaczu zawsze nieźle musiałam się nagimnastykować, żeby go wyczyścić.

Płyty grzejne są głębiej wyprofilowane niż przy starym sprzęcie, więc można dodać więcej dodatków do naszych kanapek na ciepło, co mnie i moich chłopaków bardzo cieszy. W takim opiekaczu można przygotować bardzo dużo fajnych propozycji, nie tylko śniadaniowych, już niebawem na blogu pojawią się kolejne propozycje z opiekacza Breville, śledźcie uważnie!!!

  • Na każde 2 sznytki chleba tostowego rozbić 1 jajko i doprawić solą i pieprzem, chleb posmarować z jednej strony masłem.
  • Rozgrzać patelnie z 2 łyżkami oleju ważne, aby nie wlać za dużo. Gdy patelnia dobrze się nagrzeje, wylać na środek roztrzepane jajko.
  • Na jajko nałożyć 2 sznytki chleba tostowego, smarowaniem do góry.
  • Przypiec tylko do momentu ścięcia się jajecznicy, następnie najlepiej łopatką zdjąć całość z patelni na talerz, jajka wychodzące z boku, zawinąć do środka, nałożyć plater szynki, oraz plaster sera. Złożyć kanapę i włożyć do opiekacza.
  • Całość zapiec 3,4 min. do zarumienienia.
  • I można się cieszyć tak pięknie i apetycznie wyglądającymi sandwiczami.
  • Smacznego.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

super śniadaniowe tosty

Królowa Karo

Uwielbiam sandwicze – my najczęściej robimy je na szybką kolację.

Goldi

Wyglądają smakowicie, naprawdę to Twój chłop robił?

Daniel Wosinski

Pyszności 🙂 kiedyś jadałem codziennie,teraz od święta.

Katarzyna

z jajecznicą jeszcze nie jadłam 😁

Wioleta

Jakie pyszne śniadanko. Mniam, mniam.

Di bloguje

Lubię takie jedzonko!

lukaszmakeup.pl

Prosto, szybko i smacznie!

Alicja

A mi właśnie opiekacz się zepsuł…Dostaję ślinotoku na widok tych kanapek 🙂

Marzena

Pyszny pomysł kochana. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Beata M.

Tościki wyglądają przepysznie 🙂