Sernik Chałwowy z Czarną Porzeczką.

Słodko Słodka
0 komentarze
Jeśli lubicie chałwę to połączenie na pewno przypadnie Wam do gustu :-)Ja nie jestem amatorką chałwy,ale w serniku, w ogóle mi ona nie przeszkadza.
Składniki:

Spód:

Paczka ciasteczek oreo 176 g
2-3 łyżki masła orzechowego

Masa Serowa:

1 kg twarogu z wiaderka
0,5 szkl.jogurtu greckiego
3/4 szkl.cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
chałwa waniliowa 200 g

Dodatkowo:

Czarna porzeczka 2 duże garści plus do dekoracji
czekolada biała

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej.

Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.


Przygotowuje sobię tortownicę Fi 24 cm,boki wykładam papierem do pieczenia,na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.
Do twarogu dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników,następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia ,wlewamy jogurt grecki,wsypujemy suchy budyń i miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera,na koniec dodajemy pokruszoną chałwę


 i ostatni raz miksujemy naszą masę serową i wylewamy na spód ciasteczkowy,na wierzchu rozrzucamy czarną porzeczkę,można dać nawet więcej,uwieżcie nie czuć jej po upieczeniu prawie w ogóle.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C tak pieczemy przez 15 min.później zmiejszamy temp.do 150 C i pieczemy przez 60 min.
Po tym czasie uchylamy piekarnik delikatnie i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik najlepiej na noc włożyć do lodówki i na drugi dzień udekorować górę,rozpuścić czekoladę na parze,polać górę sernika gorącą czekoladą,rozsmarować i sypnąć czarną porzeczką,

lub udekorować w dowolny sposób.


Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments