533
Jeśli lubicie chałwę to połączenie na pewno przypadnie Wam do gustu :-)Ja nie jestem amatorką chałwy,ale w serniku, w ogóle mi ona nie przeszkadza.
Składniki:
Spód:
Paczka ciasteczek oreo 176 g
2-3 łyżki masła orzechowego
Masa Serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
0,5 szkl.jogurtu greckiego
3/4 szkl.cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
chałwa waniliowa 200 g
Dodatkowo:
Czarna porzeczka 2 duże garści plus do dekoracji
czekolada biała
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej.
Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
Przygotowuje sobię tortownicę Fi 24 cm,boki wykładam papierem do pieczenia,na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.
Do twarogu dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników,następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia ,wlewamy jogurt grecki,wsypujemy suchy budyń i miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach miksera,na koniec dodajemy pokruszoną chałwę
i ostatni raz miksujemy naszą masę serową i wylewamy na spód ciasteczkowy,na wierzchu rozrzucamy czarną porzeczkę,można dać nawet więcej,uwieżcie nie czuć jej po upieczeniu prawie w ogóle.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C tak pieczemy przez 15 min.później zmiejszamy temp.do 150 C i pieczemy przez 60 min.
Po tym czasie uchylamy piekarnik delikatnie i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik najlepiej na noc włożyć do lodówki i na drugi dzień udekorować górę,rozpuścić czekoladę na parze,polać górę sernika gorącą czekoladą,rozsmarować i sypnąć czarną porzeczką,
lub udekorować w dowolny sposób.