657
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko 🙂 Kremowy, rozpływa się w ustach, bardzo delikatny… zdecydowanie smaki mojego męża, osobiście nie przepadam za wypiekami z czekoladowymi, ale ten sernik skradł moje serce.
Składniki:
Tortownica 24 cm
Spód Ciasteczkowy:
- ok.200 g herbatników maślanych
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 4-5 łyżek nutelli
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu może być z wiaderka
- 400 g jogurtu greckiego
- 3/4 szkl.cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 budyń czekoladowy
- 4 jajka L
Dodatkowo:
- duży pojemnik malin
Przygotowanie:
- Do blendera wrzucić herbatniki z orzechami oraz nutellą, blendować przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
- Tortownicę boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, dno tortownicy wyłożyć papierem,n a spód wysypać ciasteczka i uklepać dłonią.
- Do twarogu wrzucić jogurt grecki, wsypać cukry i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia, następnie dodać po jednym jajku, krótko zmiksować, wsypać suchy budyń.
- Czekolady roztopić w miseczce na parze, wlać do masy serowej, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na spód ciasteczkowy.
- Na wierzchu sernika ułożyć maliny.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. i 15 min. Godz.piec w temp.150 C, ostatnie 15 min. podwyższyć do 160 C.
- Gotowy sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, nie ruszać, żeby nie pękł przez środek.
- Włożyć na noc do lodówki, żeby dobrze ściągnął.
- Sernik udekorować świeżymi malinami.
Lamponi…li adoro.
Buon venerdi.
pyszności!!!
Czekoladowa fantazja
Cudowny serniczek 🙂
Uwielbiam serniki, a ten wygląda pysznie 🙂 Mniam 🙂
Rewelacja!
Ciasto wygląda niezwykle apetycznie!