Dla wielbicieli czekolady i nie tylko 🙂 Kremowy, rozpływa się w ustach, bardzo delikatny… zdecydowanie smaki mojego męża, osobiście nie przepadam za wypiekami z czekoladowymi, ale ten sernik skradł moje serce.

Składniki: 

Tortownica 24 cm  

Spód Ciasteczkowy:

  • ok.200 g herbatników maślanych
  • 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 4-5 łyżek nutelli

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu może być z wiaderka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szkl.cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 budyń czekoladowy
  • 4 jajka L

Dodatkowo:

  • duży pojemnik malin

Przygotowanie:

  • Do blendera wrzucić herbatniki z orzechami oraz nutellą, blendować przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.  
  • Tortownicę boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, dno tortownicy wyłożyć papierem,n a spód wysypać ciasteczka i uklepać dłonią.
  • Do twarogu wrzucić jogurt grecki, wsypać cukry i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia, następnie dodać po jednym jajku, krótko zmiksować, wsypać suchy budyń.
  • Czekolady roztopić w miseczce na parze, wlać do masy serowej, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na spód ciasteczkowy.
  • Na wierzchu sernika ułożyć maliny.  
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. i 15 min. Godz.piec w temp.150 C, ostatnie 15 min. podwyższyć do 160 C. 
  • Gotowy sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, nie ruszać, żeby nie pękł przez środek.
  • Włożyć na noc do lodówki, żeby dobrze ściągnął.  
  • Sernik udekorować świeżymi malinami.  
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo
2 lat temu

Lamponi…li adoro.
Buon venerdi.

Izaa
2 lat temu

pyszności!!!

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Czekoladowa fantazja

Kulinarna Maniusia
2 lat temu

Cudowny serniczek 🙂

Izabela S.
2 lat temu

Uwielbiam serniki, a ten wygląda pysznie 🙂 Mniam 🙂

Di bloguje
2 lat temu

Rewelacja!

slodki.zakatek
2 lat temu

Ciasto wygląda niezwykle apetycznie!