Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa.

Słodko Słodka
5 komentarzy


Chodził za mną już od dłuższego czasu sernik gotowany,tak więc przedstawiam Wam moją najnowszą wersję tego cuda,jest pyszny 🙂 
Składniki:
 Tortownica 24 cm

Spód:
ok.200 g ciastek z nadzieniem czekoladowym Hit
3 łyżki masła orzechowego 
 
Masa Serowa:
1 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
0,5 szkl.mleka
0,5 szkl.cukru drobnego
1 cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny
4 jajka L
budyń malinowy
budyń czekoladowy
1-2 łyżki kakao
Dodatkowo:
Garść malin mrożonych lub świeżych
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:
Do blendera wrzucam ciasteczka wraz z masłem orzechowym i blenduje przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku. 

 Przygotowuje sobie tortownicę,boki wykładam papierem do pieczenia,na spód wysypuje ciasteczka,wyrównuje dłonią następnie ugniatam spodem szklanki,żeby było równo,na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładam do lodówki.
Do przygotowania masy potrzebujemy 2 rondelki,cukier,cukier waniliowy i masło dzielimy na dwie równe części i wkładamy do rondelków,
podgrzewamy pierwszy rondelek do rozpuszczenia masła z cukrami,następnie wrzucamy połowę twarogu.
W osobnych miseczkach rozlać mleko po połowie,do jednej wsypać budyń malinowy do drugiej czekoladowy(ja nie dostałam w sklepiku osiedlowym budyniu czekoladowego dlatego użyłam waniliowego z dodatkiem kakao)dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek i wbić po 2 jajka do każdej z miseczek,wymieszać.
Gdy masa serowa zacznie bulgotać na ogniu wlać pierwszą miseczkę z budyniem malinowym i mieszać do momentu zgęstnienia,odstawić rondelek i czynność powtórzyć z budyniem czekoladowym.
Następnie na dno tortownicy,na spód ciasteczkowy,na środek wylewamy po 2 łyżki na przemian,masa serowa czekoladowa,masa serowa malinowa i tak do wykończenia mas,ciasto pozostawiamy do wystygnięcia,następnie wkładamy do lodówki,a w między czasie przygotowujemy galaretkę malinową ,wsypujemy 2 galaretki malinowe do miseczki i zalewamy 3 szklankami wrzątku,pozostawiamy do wystygnięcia.Na górze sernika układamy maliny,
jeśli mrożone należy wyjąć na talerzyk w trakcie przygotowania mas serowych,zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na noc,do ściągnięcia.

Do przygotowania tego sernika użyłam produktów firmy Dr.Oetker ,są to produkty,które używam najczęściej do moich wypieków,wie o tym nawet mój 3 letni synek,wchodząc do sklepu zawsze zgarnia z półki cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wrzuca mamusi do koszyka 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Holly

Świetne ciasto 🙂 Aż ślinka cieknie 🙂

AleTorcik

Wygląda pysznie!

Aga od kuchni

Brawo kochana wygląda przecudnie