Uwielbiam,robiłam pierwszy raz,aż wstyd się przyznać;-)
Składniki:
(Forma o średnicy 24 cm)
(Forma o średnicy 24 cm)
1 kg białego sera, zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
1 kostka Kasi
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka
ok 500 g herbatników
Wykonanie:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ciasno rozkładamy warstwę herbatników. Kasie rozpuszczamy z cukrem. Jajka miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce twarogu oraz sok z cytryny. Budynie dokładnie rozrabiamy z mlekiem. Do dużego garnka wlewamy twaróg, mleko i rozpuszczoną Kasię. Całość dokładnie mieszamy i włączamy palnik. Masę gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Połowę jeszcze gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i ponownie wylewamy masę. Na wierzch układamy herbatniki,i możemy zrobić polewę z czekolady,ja akurat miałam jeszcze zamrożone truskawki,więc wykorzystałam truskawki i 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl.wrzącej wody,nie miałam herbatników więc użyłam biszkoptów.
Moja mama kiedyś taki robiła, marzenie
Kiedyś taki sernik gotowany był popularny, pyszota 🙂