Sernik Malinowa Zebra Pod Obłoczkiem z Masy Malinowej.

Słodko Słodka
0 komentarze
Pyszny wręcz rozpływający się w ustach sernik,moje Wspomnienie Lata we Wrześniu,smakuje nieziemsko,pachnie malinami,poezja dla podniebienia i rozkosz dla oka .
Sernik ten brał udział w konkursie z Okazji Dnia Sernika Dr.Oetker Polska , oraz bierze udział w Konkursie dla blogerów KiK 🙂 

Zapraszam do oddawania głosów na moje ciacho 🙂
Wystarczy kliknąć w czerwony tekst powyżej,głos musi być zatwierdzony przez meila,żeby się liczył .

Składniki :
Tortownica 24 cm

Spód Ciasteczkowy:

200 g ciasteczek oreo z nadzieniem
3 łyżki masła orzechowego

Masa Serowa:

1 kg twarogu może być z wiaderka
330 ml śmietany kremówki 30 %
34 szkl.drobnego cukru
1 budyń waniliowy
1 budyń malinowy
ekstrakt z wanilii kilka kropel
4 jajka klasy L 

Dodatkowo:

330 ml śmietany kremówki
serek mascarpone 250 g
masa malinowa Dr.Oetker
świeże maliny 250 g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej.

Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym,blenduje przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
Przygotowuje tortownicę 24 cm,boki wykładam papierem do pieczenia,dno również puszczając papier na zewnątrz,na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.Na czas przygotowania masy serowej wkładam tortownicę do lodówki.
Do twarogu dodaje cukier i miksuje na najniższych obrotach tylko do połączenia,następnie dodaje po jednym jajku,krótko miksuje,wlewam śmietanę wraz z ekstraktem z wanilii,miksuje również krótko i na koniec dziele masę na dwie równe części,połowę przelewam do miski i do jednej części wsypuje budyń waniliowy a do drugiej malinowy

,miksuje tylko do połączenia składników.


Tak przygotowaną masę serową wylewam na schłodzony spód ciasteczkowy,zaczynając od masy serowej waniliowej wylewamy 2 łyżki na środku tortownicy,następnie masa serowa malinowa 2 łyżki na środek masy serowej waniliowej i tak aż do wykończenia mas,do powstania zebry.
Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy równą godzinę,gotowy sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach,następnie wkładamy na noc do lodówki,żeby nasz sernik dobrze ściągnął.


Następnego dnia schładzamy w zamrażalniku śmietankę i serek mascarpone przez pół godz.następnie ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy serek mascarpone,miksujemy krótko tylko po połączenia składników,wsypujemy masę malinową Dr.Oetker,krótko miksujemy i na koniec dodajemy świeże maliny i wszystko mieszamy łyżką,tak przygotowaną masę wykładamy na wierz sernika

 i dekorujemy górę wedle uznania.
Smacznego 🙂
Ostatnie zdjęcie brało udział w konkursie Dr.Oetker.
Sernik ten zajął 2 miejsce 🙂




Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments