476
Delikatny niby sernik z brzoskwiniami,otulony kruszonką jest bardzo smaczny,można go również przygotować na kruchym spodzie,ja poszłam na łatwiznę i użyłam zwykłe kakaowe herbatniki na spód.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Masa Jogurtowa:
3 jogurty greckie po 400 g
cukier waniliowy
34 szkl.cukru
8 jaj L
2 budynie waniliowe
34 szkl.oleju
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
paczka herbatników kakaowych
5 brzoskwiń
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrami,
białka ubić osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę,
wrzucić do żółtek,delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera,wlać jogurty i proszek budyniowy,zmiksować tylko do połączenia i na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej,mieszamy tylko do połączenia.
Wylewamy masę jogurtową na herbatniki,
które wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,a na masę jogurtową wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki i obrane ze skórki brzoskwinie,
całość posypujemy kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy ręka,aż powstaną okruszki-kruszonka).
Piec w temp.170 C przez ok.70 min.
Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika,tylko uchylić drzwiczki i odczekać z 15 min.
Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
cudowny serniczek
Dzięki :*)
Wspaniały przepis i zapraszam na blog