Delikatny i puszysty a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu, na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik robiony z twarogu, nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. To taki trochę oszukany sernik, bo można go zrobić z jogurtów greckich lub jogurtów naturalnych takich gęstych, na kruchym spodzie lub na herbatnikach, biszkoptach. Zaskoczysz tym sernikiem nie tylko teściową…
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Kruchy spód:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 6 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
- 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
Masa jogurtowa:
- 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
- 1 szkl. cukru
- 6 białek
- szczypta soli
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry i sól, dodać posiekane masło, wbić żółtka i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki.
- Blaszkę 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepić większą częścią ciasta, nakłuć widelcem i wrzucić do piekarnika.
- Piec w temp. 190 stopni przez około 15 minut. Ciasto wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukry, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, wsypać proszek budyniowy, zmiksować tylko do połączenia.
- Dodać stopniowo jogurt grecki i wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia składników.
- Następnie do masy dodać odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie, wymieszać łyżką i masę jogurtową wylać na podpieczony i schłodzony spód.
- Mniejszą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na wierzch.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut, do zarumienienia na wierzchu.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub robimy lukier wedle uznania.
Dziękuję za przepis! Często z niego korzystam. Ostatnio zamieniłam jogurt na śmietanę 18% i sernik jest jeszcze lepszy!
Bardzo się cieszę, że smakuje. Ja zawsze daje to co mam akurat pod ręką 🙂 Pozdrawiam