Delikatny i puszysty a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu, na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik robiony z twarogu, nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. To taki trochę oszukany sernik, bo można go zrobić z jogurtów greckich lub jogurtów naturalnych takich gęstych, na kruchym spodzie lub na herbatnikach, biszkoptach. Zaskoczysz tym sernikiem nie tylko teściową

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Kruchy spód:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania  

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry i sól, dodać posiekane masło, wbić żółtka i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki.
  • Blaszkę 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepić większą częścią ciasta, nakłuć widelcem i wrzucić do piekarnika.
  • Piec w temp. 190 stopni przez około 15 minut. Ciasto wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukry, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, wsypać proszek budyniowy, zmiksować tylko do połączenia.
  • Dodać stopniowo jogurt grecki i wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia składników.
  • Następnie do masy dodać odsączone z zalewy i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie, wymieszać łyżką i masę jogurtową wylać na podpieczony i schłodzony spód. 
  • Mniejszą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na wierzch.
  • Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut, do zarumienienia na wierzchu.
  • Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub robimy lukier wedle uznania.    
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Dziękuję za przepis! Często z niego korzystam. Ostatnio zamieniłam jogurt na śmietanę 18% i sernik jest jeszcze lepszy!