Sernik Ombre ze Śmietany 18 %.

Słodko Słodka
2 komentarze
Sernik ten nie opada,jest lżejszy ma konsystencję ptasiego mleczka.



Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny

Masa serowa:
6 białek
1,5 szklanki cukru
3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
3 śmietany 18% (po 400 g każda)



Sposób przygotowania:


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki,po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę 20×30 cm u mnie była większa,stąd słabszy efekt ombre,kruche ciasto nakłuwamy widelcem.
 2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.Delikatnie mieszamy. Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę.
Na kruche ciasro rozsmarowujemy masę z budyniem czekoladowym,na to masa serowa z budyniem toffi,i na masę serową z budyniem tofii rosmarowujemy masę z budyniem śmietankowym. Drugą część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach) 

PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI. Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Ombre jest teraz w modzie, więc może i skuszę się na ten serniczek

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies