Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki,po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę 20×30 cm u mnie była większa,stąd słabszy efekt ombre,kruche ciasto nakłuwamy widelcem.
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.Delikatnie mieszamy. Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę.
Na kruche ciasro rozsmarowujemy masę z budyniem czekoladowym,na to masa serowa z budyniem toffi,i na masę serową z budyniem tofii rosmarowujemy masę z budyniem śmietankowym. Drugą część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI. Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi.
Ombre jest teraz w modzie, więc może i skuszę się na ten serniczek
Wieki go nie piekłam, to były moje początki z wypiekami 🙂