Sernik Śliwka w Czekoladzie.

Słodko Słodka
5 komentarzy
Znowu wzięło mnie na sernik,miało już nie być rozpusty,ale urodziny męża to nie byle jaka okazja 😉

Składniki:
Tortownica 24 cm
Spód:
200 g ulubionych herbatników lub ciastek typu markizy
2-3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki miodu
Masa Serowa:
1 kg twarogu może być z wiaderka
200 ml śmietany 18 %
50 ml mleka
120 g masła lub margaryny
5 jajek L
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl. drobnego cukru
2 budynie waniliowe
150 g śliwki suszonej 
Polewa Czekoladowa:
200 ml śmietanki 30 %
6 g żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
2 łyżki kakao
100 g suszonej śliwki 



Przygotowanie:
Śliwki suszone dzień przed zalać w słoiczku alkoholem,tak aby były zakryte i odstawić na noc(moje moczyły się znacznie dłużej,lubię też mieć zawsze skórkę kandyzowaną,bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda).
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą,ciasteczka wrzucić do blendera,zmielić na piasek,masło i miód rozpuścić w mikrofali razem,wymieszać i wlać do ciasteczek,zamieszać do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku,całość wysypać na dno tortownicy

 i uklepać palcami.

Śliwki wyjąć z alkoholu,odsączyć na sitku i drobno pokroić,rozsypać na spód ciasteczkowy.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę,cały czas miksując wrzucać po jednym żółtku,wlać kwaśną śmietanę z mlekiem i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,wlać ekstrakt z wanilii,wsypać przesiany przez sitko proszek budyniowy i wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia,żeby za bardzo nie napowietrzać masy serowej.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno,wrzucić sztywną pianę do masy serowej,

 delikatnie wymieszać drewnianą łyżką,tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ze śliwkami.

Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160-170 C,na dół piekarnika dobrze jest położyć folię aluminiową,na którą stawiamy rondelek z wodą i  tak pieczemy sernik przez 1 godz.i 15 min.
Sernik po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez ok.30 min.
Na wystudzony sernik,na wierzch układam odsączone z alkoholu i drobno pokrojone suszone śliwki(lub można śliwki wymieszać z polewą i wylać na sernik).

Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.
Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,

cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,
energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,gdy polewa zaczyna ściągać polać wierzch sernika

 i wstawić do lodówki.



 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
slodki.zakatek

chyba zagości u mnie w święta 😉

Teresa S

Asiu masz talent do serników

Makowiec japoński

Serniki to moje ulubione ciasta.