3,5K
Uwielbiam serniki a połączenie ananasa z kokosem zawsze się sprawdza. Polecam na Wielkanoc, sernik dość szybko się robi, najlepiej smakuje następnego dnia.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- ok.300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 125 g masła lub margaryny (pół kostki)
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 3/4 szkl.cukru
- mały cukier waniliowy lub aromat
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
- pół szkl.oleju
- 1 szkl.mleka
- 300 g ananasa drobno pokrojonego
Pianka z Kokosem:
- 6 białek
- 3/4 szkl.cukru szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta, mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odłożyć w osobnej misce na piankę z rosą. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, całość posiekać i szybko zagnnieść kruche ciasto.
- Blaszkę o wymiarach 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.
- Do miski wbić całe jajka i żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu, następnie wrzucić twaróg, krótko zmiksować, wsypać cukier waniliowy lub aromat, wlać olej, oraz budynie rozrobione w mleku, zmiksować krótko do połączenia, wrzucić do masy drobno pokrojonego ananasa, wymieszać łyżką i wylać na surowy spód.
- Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piec 45 min.
- Krótko przed upływem 45 min. pieczenia ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier, miksować do uzyskania sztywnej piany. Wsypać kokos, wymiesza łyżką.
- Po upływie 45 min. otworzyć piekarnik, wyjąć blaszkę i nałożyć pianę kokosową, wyrównać wierzch i włożyć blaszkę z powrotem do piekarnika.
- Piec przez 15 min. do zarumienienia. Sernik wyjąć z piekarnika na blat.
- Sernik najlepszy jest następnego dnia, najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.
Senik niczym pina colada 🙂 świetny przepis!
Dzięki serdeczne :*) Pozdrawiam
Uwielbiam sernik☺
Pyszny serniczek, mniam 🙂
Serniczek pychota 🙂
Pozdrawiam
Pyszne, egzotyczne połączenie!
Serniki uuuwielbiam!
z ananasem sernika jeszcze nie jadłam. Koniecznie do zrobienia 😉
uwielbiam serniki a ten wygląda cudownie
Ciekawy przepis, muszę wypróbować 😀
Pyszny sernik!!! Puszysty, delikatny, łatwy w przygotowaniu – rewelacyjny. Od tej pory to bedzie mój jedyny przepis na to ciasto🥰🤗
Bardzo się cieszę,to jeden z moich ulubionych 🙂
A z połowy porcji jaka wielkość blaszki lub tortownicy?
Tortownica 24-26 cm.