Sernik z Ananasem i Kokosem

Słodko Słodka
14 komentarzy

Uwielbiam serniki a połączenie ananasa z kokosem zawsze się sprawdza. Polecam na Wielkanoc, sernik dość szybko się robi, najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm  

Ciasto: 

  • ok.300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki)

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka 
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl.cukru  
  • mały cukier waniliowy lub aromat
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mleka
  • 300 g ananasa drobno pokrojonego

Pianka z Kokosem:

  • 6 białek
  • 3/4 szkl.cukru szczypta soli
  • 200 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta, mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odłożyć w osobnej misce na piankę z rosą. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, całość posiekać i szybko zagnnieść kruche ciasto.
  • Blaszkę o wymiarach 25×36 wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.  
  • Do miski wbić całe jajka i żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu, następnie wrzucić twaróg, krótko zmiksować, wsypać cukier waniliowy lub aromat, wlać olej, oraz budynie rozrobione w mleku, zmiksować krótko do połączenia, wrzucić do masy drobno pokrojonego ananasa, wymieszać łyżką i wylać na surowy spód.
  • Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piec 45 min.  
  • Krótko przed upływem 45 min. pieczenia ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier, miksować do uzyskania sztywnej piany. Wsypać kokos, wymiesza łyżką.
  • Po upływie 45 min. otworzyć piekarnik, wyjąć blaszkę i nałożyć pianę kokosową, wyrównać wierzch i włożyć blaszkę z powrotem do piekarnika.
  • Piec przez 15 min. do zarumienienia. Sernik wyjąć z piekarnika na blat.
  • Sernik najlepszy jest następnego dnia, najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso

Senik niczym pina colada 🙂 świetny przepis!

natalia20041989

Uwielbiam sernik☺

Marcepanowy Kącik

Pyszny serniczek, mniam 🙂

Ela

Serniczek pychota 🙂
Pozdrawiam

Patrycja

Pyszne, egzotyczne połączenie!

Serniki uuuwielbiam!

slodki.zakatek

z ananasem sernika jeszcze nie jadłam. Koniecznie do zrobienia 😉

Izaa

uwielbiam serniki a ten wygląda cudownie

Ciekawy przepis, muszę wypróbować 😀

Doris

Pyszny sernik!!! Puszysty, delikatny, łatwy w przygotowaniu – rewelacyjny. Od tej pory to bedzie mój jedyny przepis na to ciasto🥰🤗

Aga

A z połowy porcji jaka wielkość blaszki lub tortownicy?

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies