630
Dawno nie piekłam sernika,sernik otulony kakaowym ciastem z dodatkiem brzoskwiń jest bardzo smaczny.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
2,5 szkl.mąki pszennej
pół szkl.cukru kryształu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany
1 żółtko
250 g masła lub margaryny
Masa Serowa:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
200 g serka homogenizowanego
200 g kwaśnej śmietany 18 %
2 budynie waniliowe po 40 g
70 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
7 brzoskwiń
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto,
podzielić je na 2 części,zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika na 30-45 min.tak,aby można było je swobodnie zetrzeć na tarce.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą część ciasta,uklepujemy palcami i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.pieczemy w temp.180 C,pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.
Masło roztopić w mikrofali i odstawić do przestygnięcia.
Brzoskwinie,umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka wrzucić do misy miksera wraz z cukrami i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru,cały czas miksując dodawać twaróg,serek homo,oraz śmietanę,wsypać proszek budyniowy,wlać letnie rozpuszczone masło,całość krótko zmiksować
i wylać na przestudzone ciasto,na wierzch wyłożyć kawałki brzoskwiń,
na brzoskwinie zetrzeć pozostałą część ciasta
i wstawić do piekarnika,piec w temp.180 C ok.1 godz.
Upieczony sernik pozostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.
Mnie również naszła ochota na taki serniczek 🙂
niebo w buzi❤