Blaszka 25×36 cm
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Zaczynamy od jabłek obrać usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,i z odrobiną wody próżyć na patelni przez chwilę,dodać 1 łyżeczkę cynamonu,wszystko wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,można też obrane jabłka zetrzeć tylko na tarce i wyłożyć później na podpieczony spód,lub dla leniwych kupić gotowe już w słoiku,takie jak na szarlotkę np.
Składniki na spód,mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko,dodajemy pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko zagniatamy,ciasto wrzucamy do lodówki na ok. godz.ja włożyłam do zamrażalnika na pół godz.żeby było szybciej.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na 15-18 min.do zezłocenia.
Gdy nasz spód się pieczę zabieramy się za przygotowanie masy serowej,masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,cały czas miksując dodawać po jednym zółtku,wlać kwaśną śmietanę i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,dodać przesiany proszek budyniowy,wszystko zmiksować.
Ubić białka 2 które zostały od ciasta i 4 z masy serowej,białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka,wyrównujemy
na jabłka wykładamy masę serową również wyrównujemy
wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45 min,gdyby sernik za mocno się przypiekał u góry,można nałożyć na wierz folię aluminiową,sernik po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dekorujemy wedle uznania u mnie lukier z sokiem z cytryny.