Sernik z Jabłkami.

Słodko Słodka
0 komentarze


Powiem szczerze zaskoczyło mnie to połączenie,a lubię jedno i drugie;-)Świetny sernik,masa serowa poezja w połączeniu z jabłkami, rozpływa się w ustach…jest to sernik dla prawdziwych łasuchów, wypatrzyłam go już dawno na Moje Wypieki.

Składniki:
Blaszka 25×36 cm

Ciasto:

1,5 szkl.mąki pszennej
0,5 szkl.cukru pudru
pół kostki Kasi
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Serowa:

1 kg twarogu zmielonego(u mnie wiaderko President)
250 ml kwaśnej smietany 18 %
120 g Kasi
1,5 szkl.drobnego cukru do wypieków
4 jajka
2 budynie śmietankowe Dr.Oedker
cukier waniliowy duża paczka
szczypta soli

Dodatkowo:

900 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:


Zaczynamy od jabłek obrać usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,i z odrobiną wody próżyć na patelni przez chwilę,dodać 1 łyżeczkę cynamonu,wszystko wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,można też obrane jabłka zetrzeć tylko na tarce i wyłożyć później na podpieczony spód,lub dla leniwych kupić gotowe już w słoiku,takie jak na szarlotkę np.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.


Składniki na spód,mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko,dodajemy pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko zagniatamy,ciasto wrzucamy do lodówki na ok. godz.ja włożyłam do zamrażalnika na pół godz.żeby było szybciej.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na 15-18 min.do zezłocenia.



Gdy nasz spód się pieczę zabieramy się za przygotowanie masy serowej,masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,cały czas miksując dodawać po jednym zółtku,wlać kwaśną śmietanę i zmiksować do połączenia,następnie dodawać po jednej łyżce twarogu,dodać przesiany proszek budyniowy,wszystko zmiksować.
Ubić białka 2 które zostały od ciasta i 4 z masy serowej,białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodajemy sztywną pianę do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.



Na podpieczony spód wykładamy jabłka,wyrównujemy 



na jabłka wykładamy masę serową również wyrównujemy



wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45 min,gdyby sernik za mocno się przypiekał u góry,można nałożyć na wierz folię aluminiową,sernik po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.





Dekorujemy wedle uznania u mnie lukier z sokiem z cytryny.



Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies