Sernik z Mlekiem Skondensowanym

Słodko Słodka
10 komentarzy

Zawsze wychodzi, prosty do zrobienia, nie za słodki, kremowy i delikatny. Sernik 4-składnikowy. Przepisik od koleżanki z grup kulinarnych 🙂 jedna za drugą robiła to i ja się skusiłam, gorąco polecam, idealny !!! Będę wracać do tego przepisu.

 Składniki:

Tortownica 26 cm  

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(530 g)
  • 5 jajek L
  • szczypta soli
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru   

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub ulubiona polewa na sernik

Przygotowanie:

  • Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli  i ubić je na sztywną pianę.
  • Do dużej miski przełożyć zmielony twaróg, wrzucić żółtka, wlać mleko skondensowane oraz wsypać suche budynie. Zmiksować krótko do połączenia składników.
  • Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
  • Przelać całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min.
  • Piec w temp. 180 C, po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 C i piec kolejne 40 min.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
  • Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.

Uwagi:

  • Gdyby sernik za mocno się rumienił w piekarniku, można przykryć papierem do pieczeni lub folią aluminiową wierzch.      

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Pychota:)

Izaa

pyszny!!! Chyba też się na niego skuszę

Magdalena

A można użyć sera z wiaderka?

Patrycja

Super

Unknown

Super

Magdalena

A czy mozna uzyc mleka nieslodzonego?

bodo

W przepisie brak cukru.Obawaiam się że samo słodkie mleko nie wystarczy .

Patrycja

Czy można go zrobić że spodem ciasteczkowym?