1,7K
Zawsze wychodzi, prosty do zrobienia, nie za słodki, kremowy i delikatny. Sernik 4-składnikowy. Przepisik od koleżanki z grup kulinarnych 🙂 jedna za drugą robiła to i ja się skusiłam, gorąco polecam, idealny !!! Będę wracać do tego przepisu.
Składniki:
Tortownica 26 cm
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(530 g)
- 5 jajek L
- szczypta soli
- 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania lub ulubiona polewa na sernik
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
- Do dużej miski przełożyć zmielony twaróg, wrzucić żółtka, wlać mleko skondensowane oraz wsypać suche budynie. Zmiksować krótko do połączenia składników.
- Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
- Przelać całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika na 30 min.
- Piec w temp. 180 C, po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 C i piec kolejne 40 min.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
- Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.
Uwagi:
- Gdyby sernik za mocno się rumienił w piekarniku, można przykryć papierem do pieczeni lub folią aluminiową wierzch.
Pychota:)
pyszny!!! Chyba też się na niego skuszę
A można użyć sera z wiaderka?
Tak można.
Super
Super
A czy mozna uzyc mleka nieslodzonego?
W przepisie brak cukru.Obawaiam się że samo słodkie mleko nie wystarczy .
Czy można go zrobić że spodem ciasteczkowym?
Oczywiście, że tak, co kto lubi. Pozdrawiam