1,1K
Sernik ten powstał,na Urodzinki Mojego Synka,chciałam upiec pyszny sernik,ale nie taki standardowy tak ,więc powstała wersja świąteczna tego ciasta,stąd akcent piernikowy,który super uzupełnia się z prażonym jabłkiem 🙂 jak i świetna alternatywa na wykorzystanie żółtek,które zostały mi od bezy 😉
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g masła
3 żółtka
200 g cukru pudru
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
Masa Serowa:
1 kg sera z wiaderka
250 g twarogu półtłustego w kostce
6 żółtek
34 szkl. oleju SemCo Rzepakowy z Wielkopolski
0,5 szkl.mleka
2 budynie waniliowe
2 opakowania cukru waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Prażone jabłka:
1,5 kg jabłek
sok z jednej cytryny
opcjonalnie łyżeczka cynamonu
1/3 szkl.wody
1/3 szkl.cukru
galaretka pomarańczowa
Polewa z połyskiem:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta, wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto,podzielić na dwa kawałki tej samej wielkości,zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku przez pół godz. w tym czasie przygotować sobie warstwę jabłkową,jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kosteczkę,następnie wrzucić na patelnie,wlać sok z cytryny, wodę i wsypać cukier,jabłka smażymy do momentu aż zmiękną i zaczną się rozpadać,wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Z zagniecionego ciasta wygniatamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy ok.20 min.w 180 C,
następnie wkładamy drugą blaszkę z ciastem i postępujemy tak samo.
Żółtka ucieramy z cukrami na jasną,puszystą masę,
wrzucamy ser z wiaderka i kostkę półtłustego rozgniecionego widelcem,
wlewamy sok z cytryny,olej oraz rozrobiony proszek budyniowy w mleku,krótko miksujemy do połączenia
i wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy przez 40 min.w temp.180 C,po lekkim przestudzeniu wykładamy prażone jabłka,
wyrównujemy i przykładamy deseczkę kakaowo-piernikową na górę.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę sernika,jest to polewa idealna,pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu tak,więc tak naprawdę nie trzeba już niczym przyozdabiać góry,u mnie świąteczny akcent z cukru pudru.
Do przygotowania masy serowej użyłam wyśmienitego oleju wielkopolskiego,o charakterystycznym smaku i zapachu produkowany z odmian rzepaku podwójnie uszlachetnionych.
Smacznego 🙂
przepyszny 🙂
Dzięki Kochana 🙂
Wygląda zachęcająco!
Kombinowany,ale bardzo dobry 🙂 Polecam
Trochę się zakręciłem w polewie, piszesz ze żelatynę zalewamy wrzątkiem a potem ze dodajemy kakao i żelatynę, nie wiem jak zrobić.
"Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę(tą którą zalaliśmy 2- 3 łyżkami wrzątku). Zawsze staram się pisać w miarę zrozumiale,bo sama nie jestem cukiernikiem ;-)Zdrowych i Wesołych Świąt 🙂
a do części serowej nie trzeba cukru
Trzeba, to jest stary przepis, więc pewnie musiało mi umknąć, 150- 200 g w zależności od tego jak słodkie wypieki lubisz i na ile możesz sobie pozwolić 😉 Pozdrawiam
Aśka, 34 szklanki oleju?? 😀
3/4 po przeniesieniu bloga na własną domenę stare przepisy żyją własnym życiem i z brakującą interpunkcją niestety, wszystkiego nie wyłapie, za dużo jest przepisów na stronie.