Bardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik,naprawdę nie potrzeba żadnych większych zdolności,wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski,krótko miksujemy i wylewamy na zapieczone ciasto,dzięki warstwie rafaello i czekolady jest naprawdę rewelacyjny,to moja nowa kombinacja 🙂
Składniki:
tortownica 24 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2,5 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1/4 kostki masła lub margaryny
Masa Serowa:
1 kg twarogu
250 ml kremówki 30-36 %
100 ml śmietany 18 %
3/4 szkl.drobnego cukru
5 jajek L
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Masa Rafaello:
350 ml mleka skondensowanego
2 Śnieżki
2 białe czekolady-200 g
2 białe czekolady-200 g
200 g wiórek kokosowych
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
14 kostki masła lub margaryny
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtko,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto,tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,spód tortownicy wylepiamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 min.do zarumienienia.
Wszystkie składniki na masę serową,wrzucić do miski i krótko zmiksować tylko do połączenia składników,
następnie tak przygotowaną masę wylać na ciepły spód i wstawić do piekarnika na ok. godz,piec w temp. 150 C bez termoobiegu.
Po upieczeniu nie wyciągamy sernika od razu,pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ostygnie na noc wkładamy do lodówki,żeby dobrze ściągnął,a na drugi dzień robimy warstwę kokosową z polewą.
Czekoladę roztopić na parze w miseczce,mleko skondensowane ubić ze Śnieżkami,następnie wlewać letnią czekoladę,cały czas miksując,odłożyć mikser,wsypać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie łyżką,masę wyłożyć na sernik i wstawić na godz.do lodówki,żeby ściągnęła,po tym czasie zrobić polewę na wierzch.
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku,na małym ogniu,zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę,po chwili zamieszać aż do rozpuszczenia czekolady,polać gdy zacznie ściągać na masę kokosową i wstawić do lodówki.
Mam pytanie, mleko kondensowane słodzone , czy niesłodzone?
Danusiu niesłodzone.
Czy mleko skondensowane mozna zastąpić mleczkiem kokosowym?
Nie próbowałam,ale myślę,że tak.