Jeden z lepszych serników jaki robiłam,nie jest zbyt ścisły i ciężki,dodatkowo super się kroi i ładnie wygląda na talerzu,same zalety 🙂

Składniki:
Blaszka 30×36 cm

1 kg twarogu sernikowego President
350 g twarogu delikatnego-naturalnego President
200 g kwaśnej śmietany 18 %
250 g masła lub margaryny
400 g cukru pudru
10 jajek L
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny
sok z całej cytryny
kilka kropli ekstraktu cytrynowego
herbatniki maślane na spód

Polewa:

sok z połowy cytryny
cukier puder

 

Przygotowanie:


Masło lub margarynę w temp.pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puch,

następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując

 na gładką i jednolitą masę,wrzucamy twarogi i śmietanę,


miksujemy do połączenia,wsypujemy budynie i mąkę ziemniaczaną,kaszkę,wlewamy sok z cytryny i kilka kropli ekstraktu,całość miksujemy do połączenia.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,przekładamy delikatnie do miski z masą serową

 mieszamy delikatnie najlepiej ręką.

Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,oraz herbatnikami,

górę wyrównujemy

 wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170-180 C.
Ważne aby na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną woda i pozostawiamy je przez cały czas pieczenia.

Pieczemy ok.70 min.
Gdyby sernik za bardzo się rumienił na wierzchu pod czas pieczenia,można go przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy przez pół godz.a nawet dłużej do przestygnięcia dopiero później wyciągamy na blat.

Sernik dzięki naczyniu z wodą nie opada.




Wyciskamy sok z cytryny do miseczki,przesiewamy cukier puder,tyle ile weźmie sok i smarujemy sernik po wierzchu.


Źródło


Grupy Kulinarne 🙂
Do masy serowej dałam dodatkowo kwaśną śmietanę i sok z cytryny plus aromat,zmniejszyłam ilość cukru pudru do 400 g.oraz dałam oprócz budyni łyżkę mąki ziemniaczanej.
W oryginale 1,5 kg twarogu President,olejek śmietankowy oraz 500 g cukru pudru.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo pysznie wygląda, ale bym sobie zjadła kawałek takiego serniczka

Małgosia napiecyku

Wyszedł idealny, zwarty a zarazem puszysty 🙂

Unknown

Az mi slinka cieknie 🙂 🙂 🙂 na pewno go zrobie na nastepny weekend 🙂 🙂

Małgorzat

Napewno pyszny.

teresa

bARDZO PYSZNIE SIĘ ZAPOWIADA TYLKO DUŻO JAJEK POZDRAWIAM

Ola

Przepyszny serniczek 😋🍰😍