1,9K
Propozycja na pyszne śniadanko lub kolację dla najmłodszych i nie tylko 🙂
Składniki:
Naczynie żaroodporne 25×20 cm
2 szkl.kaszy manny
200 g twarogu półtłustego
2 jajka L
1 szkl.mleka
34 szkl.cukru brązowego
kilka kropel ekstraktu z wanilii
250 g truskawek
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i jasną masę,cały czas miksując wrzucamy po kawałku twarogu,następnie wlewamy mleko,ekstrakt z wanilii,wsypujemy kaszkę mannę,mieszamy do połączenia mikserem na najniższych obrotach,wrzucamy połowę truskawek pokrojonych na ćwiartki,mieszamy łyżką i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na wierzchu układamy pozostałe truskawki
i wstawiamy do piekarnia na 45 min.pieczemy w temp.170 C.
Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 15 min.następnie wyciągamy na blat,można posypać cukrem pudrem i podawać ze świeżymi truskawkami.
Nie trzeba czekać aż ostygnie,super się kroi na ciepło.
Źródło:
Blogi z Pierwszego Tłoczenia