428
Ciekawa opcja na śniadanko lub jako przekąska.Świetne również jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.
Składniki:
6 szt.
100 g sera żółtego
50 g boczku parzonego
34 szkl. kefiru
1 jajko L
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku
garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na 180 C.
Ser zetrzeć na tarce,boczek pokroić drobno.
W misce roztrzepać jajko ze szczyptą soli,wlać kefir,wymieszać,wsypać tarty ser,boczek,koperek,sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać,następnie przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać.
Babeczki upiekłam w silikonowych foremkach,więc nie musiałam ich niczym smarować,jeśli będziecie piec w samej blaszce na muffiny dobrze jest przesmarować olejem wgłębienia.
Ciasto nakładamy do 34 wysokości foremek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 min.
Podawać z ketchupem.
super pomysł na smaczne śniadanie
A zamiast kefiru może być maślanka ?
Tak,może być 🙂
Bardzo lubię takie wytrawne☺☺
Czy kefiry ma być 3/4 szklanki?. Czy ciasto wychodzi lejące czy mocno gęste?
Czy kefiru ma być3/4 szklanki? Ciasto jest lejące czy mocno gęste?