518
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety z piersi kurczaka,zróbcie kotlet siekany;-)Możecie komponować swoje składniki i tak naprawdę za każdym razem cieszyć się innym smakiem.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki majonezu
3 dag sera np.mozzarella
2 jajka
2 łyżki natki zielonej pietruszki
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
0,5 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na tarce o małych oczkach,lub kupić gotowy starty,zielona natkę pietruszki drobno pokroić.
Do miski przełożyć filet z kurczaka,ser,natkę,oraz resztę składników,czyli majonez,surowe jajka,mąkę ziemniaczaną,przyprawę uniwersalną u mnie kucharek,majeranek,sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2-3 godz.
Farsz nabieramy łyżką i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.
Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Extra te kotlety!
Jedne z ulubionych młodego 🙂